Belastingvrij schenken in 2020

Schenken heeft voordelen voor de gever en de ontvanger.

Schenken heeft voordelen voor de gever en de ontvanger. Voor de gever verkleint een schenking het vermogen waarover u belasting moet betalen. Voor de ontvanger is het natuurlijk een waardevol extraatje, waarover hij ook later geen erfbelasting meer hoeft te betalen.

We zetten de mogelijkheden op een rij:

1. Jaarlijks belastingvrij schenken

Ouders mogen hun kinderen jaarlijks 5515 euro belastingvrij schenken zonder dat daaraan voorwaarden verbonden zijn. Aan andere mensen dan de eigen kinderen mag u 2208 euro onbelast schenken (bedragen 2020).

2. Eenmalig schenken voor een eigen huis

In 2020 kunt u tot 103.643 euro belastingvrij schenken als de ontvanger tussen de 18 en 40 jaar is en het geld gebruikt voor de aankoop, aflossing of verbetering van een eigen huis. De ontvanger hoeft geen familie te zijn. U mag de schenking ook uitsmeren over maximaal drie jaar. De ontvanger moet dan wel in het laatste jaar nog jonger dan 40 zijn.

De vrijstelling mag u eenmalig toepassen. Heeft u al eerder gebruik gemaakt van een eenmalig verhoogde vrijstelling, dan geldt een overgangsrecht, waarbij het van belang is dat u ook in 2018 of in 2019 een beroep heeft gedaan op de verhoogde vrijstelling.

3. Eenmalig schenken voor iets anders

Als uw zoon of dochter tussen de 18 en 40 jaar oud is, mag u eenmalig 26.457 euro belastingvrij schenken. Het maakt niet uit waaraan dit geld wordt besteed. Dat kunnen uw kinderen zelf bepalen. U mag dit bedrag verhogen tot 55.114 euro als uw zoon of dochter het bedrag gebruikt voor een dure studie of opleiding.

4. Gebruikmaken van overgangsrecht

Als u voor 2010 of in 2015 of 2016 al een eenmalige schenking hebt ontvangen, dan geldt overgangsrecht.  Heb je tussen 2010 en 2015 een eenmalige schenking ontvangen, dan geldt er geen overgangsrecht. Ondanks bezwaren daartegen door meerdere belangenorganisaties, heeft de staatssecretaris van Financiën hierop geen uitzondering willen maken.