Bijverdienen na mijn pensioen

Wat zijn de financiële gevolgen van een bijbaan voor uw pensioen?

U mag naast uw AOW-uitkering bijverdienen zoveel u wilt: uw basis AOW-pensioen blijft hetzelfde. Het is zelfs aantrekkelijk om na uw pensioen te werken, omdat er minder premies en belasting worden ingehouden.

Jonge partner

Maar let op: als u een jongere partner heeft en u krijgt voor hem/haar nog een toeslag en uw partner gaat bijverdienen, dan heeft dat wél gevolgen voor de hoogte van de toeslag. Hoeveel er gekort wordt, hangt af van de bijverdiensten, want die worden trapsgewijs verrekend. Is het inkomen van u en uw partner samen hoger dan 2861,65 euro bruto per maand? Dan wordt de toeslag met maximaal 10 procent verlaagd.

Hypotheek

nadenken, bijverdienen

Het is natuurlijk prettig om om in aanvulling op uw pensioen iets bij te verdienen. Bent u op zoek naar een nieuwe woning en wilt u hiervoor een hypotheek afsluiten? Let op. De bank telt uw bijverdiensten meestal niet mee voor uw maximale hypotheek berekening. Hierdoor wordt voorkomen dat u afhankelijk bent van uw bijverdiensten om uw maandelijkse hypotheeklasten te kunnen betalen. En u als de bijverdienste wegvalt mogelijk uw woning moet verkopen.

Lijfrente

Een bijverdienste is een goede manier om uw inkomen na pensioen aan te vullen. U kunt uw inkomen ook aanvullen door de uitkering van uw lijfrente uit te stellen. Als na enkele jaren uw bijverdienste wegvalt, heeft het bedrag van de lijfrente nog achter de hand om uw inkomen aan te vullen. Ook kunt u er in sommige gevallen voor kiezen de eerste jaren een lager bedrag uit uw lijfrente te laten uitkeren. Informeer hiervoor naar de mogelijkheden bij uw bank.