Blijven genieten, ook als alles duurder wordt

Van de dagelijkse boodschappen tot het kopje koffie buiten de deur, voor bijna alles betaalt u meer dan een jaar geleden. Door slim te bezuinigen, kunt u blijven genieten zonder dat u veel meer uitgeeft.

Nieuwe kleding

Houdt u van mooie kleding, denk dan eens aan tweedehands. In veel steden zijn winkels die gebruikte kleding verkopen. Daar zitten vaak mooie kleidingstukken bij van duurdere merken. Tweedehands winkels selecteren alle kleding zorgvuldig op duurzaamheid en tijdloosheid. Ook op internet vindt u tweedehands kleding, sieraden en tassen, bijvoorbeeld via Marktplaats of Vinted. Of organiseer een kledingruil met buurtgenoten of vrienden. Lees meer over het organiseren van een kledingruil op de website van MilieuCentraal.

Vakantie

Gaat u graag op vakantie, dan kunt u flink besparen door korter weg te gaan of minder ver weg. Een weekje kamperen op de Veluwe kan net zo leuk en ontspannend zijn als drie weken op reis door bijvoorbeeld de Verenigde Staten. Het gaat erom dat u iets leuks heeft om naar uit te kijken en dat u op vakantie zelf bepaalt hoe uw dag eruit ziet, zonder dagelijkse verplichtingen.

Autorijden

De stijging van de brandstofprijzen voelt u minder hard in uw portemonnee als u minder vaak de auto gebruikt. Misschien kunt u een deel van uw autokilometers met de (elektrische) fiets afleggen. Dat is ook nog eens goed voor uw gezondheid. Ook uw rijstijl heeft veel invloed op uw brandstofverbruik. Met deze tips kunt u veel brandstof besparen. Ook slijten de auto en de banden zo minder snel, waardoor u minder geld kwijt bent aan de garage.

Uit eten

De prijzen in de horeca zijn flink gestegen. Wilt u lekker uit eten, maar niet teveel geld kwijt zijn? Misschien kunt u gaan lunchen in plaats van dineren. U kunt ook van tevoren een budget bepalen voor etentjes. Let vooral op de drankjes, want die maken de rekening in het restaurant vaak onverwacht duur. Gaat u met vrienden uit eten, aarzel dan niet om de kosten vooraf te bespreken. U kunt een etentje buiten de deur ook vervangen door een etentje bij iemand thuis. Misschien kunt u allemaal iets meenemen of om beurten koken. Zo eet u gezellig samen voor minder geld. 

Tussendoortjes onderweg

Een flesje frisdrank bij het tankstation, een ijsje in de stad, een koek op het station, het lijken kleine uitgaven, maar al die kleine uitgaven bij elkaar kunnen u veel geld kosten. Weet u van uzelf dat u makkelijk in de verleiding komt om onderweg tussendoortjes te kopen? Neem dan een flesje water en iets te eten van huis mee. Dat is een stuk voordeliger.

Shoppen

Voor veel mensen is winkelen een gezellig uitje. Misschien gaat u graag samen met iemand naar de stad, het tuincentrum of de woonboulevard. Maar als u al die mooi uitgestalde spullen en aantrekkelijke aanbiedingen ziet, komt u sneller in de verleiding om iets te kopen dat u niet nodig heeft. Maak vooraf een lijstje van wat u wilt kopen en spreek met uzelf af wat u maximaal wilt uitgeven. Zo staat u sterker in uw schoenen en voorkomt u impulsaankopen.

Kranten en tijdschriften

Leest u graag kranten en tijdschriften? En kent u mensen die dezelfde kranten en tijdschriften (willen) lezen? Dan kunt u voorstellen om een abonnement te delen. Kranten kunt u vaak ook op een tablet lezen. U krijgt met zo’n digitaal abonnement precies dezelfde krant voor soms maar de helft van de prijs. Of ga naar de bibliotheek bij u in de buurt om daar uw favoriete bladen te lezen. Als u lid bent van de bibliotheek kunt u via de app TijdschriftenBieb op uw tablet gratis een aantal tijdschriften lezen, zoals Margriet, Story, Ariadne at Home, AutoWeek en Vrij Nederland. Het zijn vaak niet de allernieuwste, maar wel recente nummers.