Corona en criminaliteit, trap er niet in

Oplichters maken op slimme manieren misbruik van de coronacrisis. Zorg dat u erop bent voorbereid, zodat u niet het volgende slachtoffer wordt, want nu worden ook de nieuwe Omikron variant en de boostervaccinatie gebruikt in geniepige phishing mails.

Mail van het RIVM

Krijgt u opeens een mail van het RIVM of van de WHO (Wereldgezondheidsorganisatie)? Waarschijnlijk is het een nepmail. Computercriminelen versturen onder deze vertrouwde namen mails met bijlagen, waarin meer informatie over het coronavirus zou staan. Maar als u de bijlage opent, komt er automatisch een schadelijk programma op uw computer. Open daarom niet zomaar een bijlage. Ga voor nieuws over het coronavirus via uw eigen navigatie naar de website van het RIVM.

Aan dit rijtje voegde Seniorweb onlangs de waarschuwing toe voor vals afspraken voor sneltesten. Meer daarover leest u hier.

App waarmee u Corona live kunt volgen

Buiten de Play Store worden soms schadelijke apps aangeboden, zoals een app waarmee u de verspreiding van het coronavirus live zou kunnen volgen. In werkelijkheid is dit een app waarmee uw telefoon onbruikbaar wordt. Pas tegen betaling van veel geld kunt u de telefoon dan weer ontgrendelen. Probeer daarom nooit apps te downloaden buiten de Play Store. Nieuwe Android-telefoons zijn hiertegen beveiligd.

Antibacteriële betaalpas

Krijgt u een e-mail of sms’je waarin u een antibacteriële betaalpas krijgt aangeboden? Dat is onzin. Banken hebben geen antibacteriële betaalpassen. Klik niet op de link en vul geen bankgegevens in, maar gooi de mail meteen weg.

Nepwebshops

Wilt u mondkapjes of desinfecterende handgel kopen? Pas dan goed op dat u dat doet bij een betrouwbare webwinkel. Lees hier hoe u een veilige webwinkel kunt herkennen en hoe u veilig online kunt shoppen.

Coronahelpers aan de deur

Komt iemand van het ziekenhuis bij u langs die aanbiedt u te controleren op corona? Of belt een onbekende aan die boodschappen voor u wil halen? Ga er niet op in en bel de politie. Dit is een brutale oplichter die op deze manier probeert ouderen te bestelen.

Coronacollecte

Krijgt u de vraag of u geld wilt geven voor de bestrijding van corona? Geef niets. Er wordt op dit moment niet gecollecteerd voor corona, ook niet door Het Rode Kruis.

Informatie over thuiswerken

Criminelen maken ook misbruik van mensen die thuiswerken. Ze sturen bijvoorbeeld een mail over thuiswerken, die afkomstig lijkt van een groot bedrijf. Als u werkt voor dat bedrijf, denkt u misschien dat de mail echt van dit bedrijf afkomstig is. In werkelijkheid bevatten ook deze mails schadelijke software. Controleer dus altijd de echtheid van de mail bij het bedrijf waarvoor u werkt.

Mail over extra geld voor gedupeerden

Het klinkt aantrekkelijk, een mail die u financiële compensatie belooft vanwege de Coronacrisis. Ook dit is een nepmail, die alleen maar bedoeld is om uw bankgegevens te stelen.

Zo bent u veilig online

U kunt er zelf veel aan doen om veilig gebruik te maken van een computer, tablet of smartphone. Zo is het belangrijk om ervoor te zorgen dat uw programma’s altijd de laatste versies hebben. Ook moet u een veilig wachtwoord kiezen en weten hoe u veilig online kunt betalen.