De 9 meestgestelde vragen over contant geld

Betaalt u graag met contant geld? U bent niet de enige. Ongeveer 35 procent van de Nederlanders betaalt net zo vaak met contant geld als met een pinpas. Dat heeft het Nibud onderzocht. 15 procent van de Nederlanders betaalt meestal contant.

1. Hoe betaal ik veilig met contant geld?

U kunt gewoon met contant geld betalen. Als u contant betaalt, is er een kans dat u de hand aanraakt van de persoon aan wie u betaalt. Om dat te vermijden, kunt u het geld het beste op de toonbank neerleggen. Als de winkelier het wisselgeld ook op de toonbank legt, hoeft u elkaar niet aan te raken.

2. Zijn winkels verplicht om contant geld aan te nemen?

Geld is een wettig betaalmiddel, maar winkeliers zijn niet verplicht om contant geld aan te nemen. Als een winkelier geen contant geld wil aannemen, moet hij dat duidelijk vermelden. Sommige winkeliers vermelden bijvoorbeeld dat ze geen biljetten van honderd euro aannemen, omdat ze bang zijn voor valse bankbiljetten.

3. Mag ik mijn hulp contant betalen?

Als u dat wilt, mag dat. Ook hier geldt het advies om elkaar niet aan te raken. Leg het geld op tafel neer, zodat uw hulp het zelf kan pakken.

4. Kan ik met contant geld betalen in het openbaar vervoer?

Als u met de NS reist, kunt u bij de NS-automaat op het station een los treinkaartje kopen. Er zijn twee soorten automaten. Bij de automaten met een blauwe lichtbalk bovenaan met het NS-logo kunt u uw kaartje betalen met uw pinpas en met muntgeld. Bij de automaten met een gele lichtbalk bovenaan met de tekst ‘OV-chipkaarthouders’ kunt u alleen pinnen. Als u reist met bus, tram of metro kunt u uw kaartje meestal alleen maar met uw pinpas betalen.

5. Kan ik met contant geld betalen bij de gemeente?

Niet altijd. Bij steeds meer gemeenten kunt u alleen pinnen voor een nieuw paspoort of rijbewijs bijvoorbeeld. Volgens Europees recht mag dat niet. Burgers moeten altijd de mogelijkheid krijgen om te betalen met contant geld. De Vereniging Nederlandse Gemeenten raadt gemeenten aan hier rekening mee te houden.

6. Waar kan ik contant geld halen?

Contant geld kunt u pinnen bij geldautomaten. Soms in het pand van de bank, soms buiten op straat of in een winkel. Overal in Nederland kunt u binnen een straal van vijf kilometer geld opnemen. Ook kunt u bij sommige winkels extra geld pinnen. Als u bijvoorbeeld vijftig euro moet afrekenen, mag u honderd euro pinnen en krijgt u vijftig euro contant mee. Vraag bij winkels bij u in de buurt of ze dit doen.

7. Waar kan ik contant geld storten?

Als u contant geld ontvangt en dat op uw bankrekening wilt storten, kunt u terecht bij een bankkantoor of bij de automaten van Geldmaat. Het storten van geld is niet gratis. Informeer bij uw eigen bank naar de kosten.

8. Hoe kan ik me houden aan een weekbudget zonder contant geld?

Bij de meeste supermarkten kunt u een cadeaukaart kopen. U kunt zelf bepalen welke bedrag u op de kaart wilt zetten. Hiermee kunt u eenvoudig uw boodschappen betalen, zonder dat u met klein geld hoeft af te rekenen.

9. Gaat contant geld verdwijnen?

Voorlopig niet. Veel mensen willen graag contant betalen. Bijvoorbeeld omdat ze niet gewend zijn aan pinnen. Of omdat ze elke week willen rondkomen van een vast bedrag. Of omdat iemand anders boodschappen voor hen doet. De Nederlandsche Bank en andere banken, de Consumentenbond, winkeliers en ouderenorganisaties werken samen om ervoor te zorgen dat contant betalen mogelijk blijft. Ze maken bijvoorbeeld afspraken over het aannemen van contant geld in winkels en over de bereikbaarheid van geldautomaten.