De energierekening wordt hoger, wat kan ik doen?

Stroom en gas worden steeds duurder en dat heeft invloed op de hoogte van uw energierekening. Ook als uw energieverbruik niet is toegenomen, moet u meer betalen. U kunt er zelf veel aan doen om uw energieverbruik te verlagen en de oplopende kosten te beperken. Dat kan door kleine of grote aanpassingen aan uw woning, maar het helpt ook om een paar gewoontes te veranderen. Dit zijn onze tips.

Energie besparen begint met inzicht. Zorg dat u weet hoeveel energie u nu verbruikt. Die informatie vindt u op uw energierekening. U krijgt de energierekening in ieder geval één keer per jaar, maar u kunt ook op andere momenten uw verbruik in de gaten houden. U kunt deze gegevens vinden als u inlogt op de website van uw energiebedrijf. Als u een slimme meter heeft, kunt u ook gebruik maken van speciale apps die u helpen om energie te besparen.

Verder kunt u ook zelf meten hoeveel stroom de apparaten in uw huis verbruiken. Hiervoor heeft u een energiemeter nodig. Dat is een klein apparaatje dat u kunt kopen in elektronicawinkels, bouwmarkten en webwinkels. Een energiemeter steekt u in het stopcontact. De stekker van het apparaat waarvan u het verbruik wilt meten, steekt u in de energiemeter. Zo kunt u bijvoorbeeld zien hoeveel elektriciteit een wasbeurt kost of hoeveel stroom de televisie verbruikt als die iedere dag op stand-by staat. Dit inzicht kan u helpen om uw stroomverbruik te verlagen.

Kleine aanpassingen in huis

Om energie te kunnen besparen, moet u meestal eerst kosten maken. Maar ook met weinig geld kunt u al veel bereiken. Bovendien verdient u de kosten bijna altijd terug. Denk aan lampen vervangen, radiatorfolie aanbrengen of zuinigere apparaten kopen. U leest er meer over in het artikel Zeven eenvoudige maatregelen voor een lagere energierekening.

Laat ook uw cv-installatie op tijd onderhouden. U kunt tien tot twintig procent op uw gasverbruik besparen als het warme water uit de cv-ketel gelijkmatig over de radiatoren of vloerverwarming wordt verdeeld. Dit heet waterzijdig inregelen. Bij een goed waterzijdig ingeregelde cv-installatie hoeft de cv-pomp minder hard te werken. Lees meer in het artikel Minder stookkosten met een goed onderhouden verwarmingsinstallatie.

Grotere aanpassingen in huis

Als u in een wat ouder huis woont, dan kunt u misschien veel energie besparen met een betere isolatie. Hiervoor is het belangrijk dat u weet hoe goed de isolatie van uw huis op dit moment is. Als u nog geen zonnepanelen heeft, kunt u onderzoeken of uw dak hiervoor geschikt is en hoeveel u hiermee kunt besparen. Wilt u nog een stap verder gaan, dan kunt u ook denken aan een warmtepomp, zodat u helemaal geen gas meer nodig heeft.

Weet u niet waar u moet beginnen? Dan kunt u een energiecoach om advies vragen. Een energiecoach is een vrijwilliger die u helpt om uw huis energiezuiniger te maken. De energiecoach scant uw huis en geeft tips om energie te besparen. Het gesprek met de energiecoach is gratis.

Verandering van gewoontes

Er zijn ook manieren om energie te besparen die weinig tot niets kosten. Probeer bijvoorbeeld de verwarming ’s avonds iets eerder uit te doen. Als u uw thermostaat zelf kunt instellen, kunt u de verwarming bijvoorbeeld automatisch laten uitschakelen. Lees meer tips over gas besparen in het artikel Vijf manieren om de energierekening te verlagen.

Onderhoud de elektrische apparaten in uw huis regelmatig. Ontdooi de vriezer, ontkalk de waterkoker en het koffiezetapparaat en vervang de stofzuigerzak op tijd. Daarmee zorgt u ervoor dat de apparaten veilig blijven werken, langer meegaan en minder energie verbruiken. Lees meer tips in het artikel Onderhoud aan apparaten: wat en hoe vaak?

Huisscan

Wilt u weten welke aanpassingen geschikt zijn om uw huis mee verduurzamen? Doe dan de Huisscan van homeQgo. U vult uw adres in, de details van uw woning en uw wensen. U krijgt dan een lijst met oplossingen, zoals isolatie, zonnepanelen of een warmtepomp. U kunt direct offertes aanvragen om deze oplossingen te laten installeren.