De nieuwste trucs van oplichters

Oplichters zitten niet stil. Ze bedenken steeds weer slimmere manieren om uw geld te stelen. Zorg dat u de nieuwste trucs kent, zodat u er niet intrapt.

Een bekende oplichterstruc is de phishingmail, een mailtje dat van de bank of creditcardmaatschappij lijkt te komen. De mail roept op om snel actie te ondernemen, bijvoorbeeld om zogenaamd een beter beveiligde pas aan te vragen. Als u klikt op de link in de mail en inlogt, stelen de oplichters uw persoonlijke gegevens. Maar criminelen gebruiken ook de telefoon, WhatsApp en sms om hun slachtoffers op te lichten. Dat gaat bijvoorbeeld op de volgende manieren.

Via de telefoon

Belt iemand u op en stelt hij of zij zich voor als een medewerker van uw bank? Kunt u zelfs het telefoonnummer van de bank op uw telefoon zien? Dat lijkt heel betrouwbaar, maar toch kan het dan om bedrog gaan. De zogenaamde bankmedewerker vertelt u bijvoorbeeld dat er verdachte overboekingen zijn gedaan van uw bankrekening en dat u er goed aan doet om uw geld veilig te stellen op een andere rekening. De ‘bankmedewerker’ vertelt u hoe u dat moet doen. In werkelijkheid maakt u daarmee het geld over naar de bankrekening van de crimineel. Dit heet spoofing. Wat moet u doen in zo’n geval? Zeg dat u graag wilt controleren of deze persoon echt van de bank is en bel zelf naar de bank. Een echte bankmedewerker zal dat heel normaal vinden en niet proberen u onder druk te zetten. Op deze pagina vindt u meer informatie over veilig bankieren.

Via WhatsApp

Vraagt een bekende u via een WhatsApp-bericht om een rekening te betalen? En ziet u het bekende nummer en de foto van uw contactpersoon in de contactgegevens staan? Dan kan het toch een nepbericht zijn. Een crimineel heeft dan het WhatsApp-account van uw contactpersoon overgenomen. Een bestaand nummer kan door criminelen worden gekaapt. Het komt ook voor dat een bekende u een bericht stuurt dat hij of zij een nieuw nummer heeft. Ook dat kan een signaal zijn dat het om een nepbericht gaat. Als u de persoon die u een bericht stuurt eenmaal vertrouwt, is er weinig meer voor nodig om u geld te laten overmaken. Het is dus verstandig om altijd te controleren of het bericht echt afkomstig is van uw contactpersoon. Bel hem of haar zelf of op. Kan dat niet, vraag dan om een gesproken bericht via WhatsApp, zodat u de stem kunt controleren. U kunt voorkomen dat uw WhatsApp-account wordt gekaapt door een pincode in te stellen. Hoe u dit doet leest u in het artikel Zo gebruikt u veilig uw smartphone.

Via SMS

Heeft u een sms-bericht van de Belastingdienst gekregen, waarin staat dat u achterloopt met betalen? En krijgt u er meteen een betaallink bij om uw schuld af te lossen? Zo’n bericht kunt u het beste meteen verwijderen. De Belastingdienst stuurt geen herinneringen via sms. Ook namen van andere organisaties worden misbruikt voor fraude via sms. Van het Centraal Justitieel Incasso Bureau (CJIB) bijvoorbeeld. In het bericht staat dan dat u een openstaande boete heeft. Of van een pakketbezorgingsdienst. U moet dan een bedrag betalen voordat u een pakketje bezorgd kunt krijgen. Dit soort sms’jes zijn altijd  nep. Twijfelt u? Neem dan zelf contact op met de afzender, niet via sms, maar bijvoorbeeld telefonisch.