De voordelen van een creditcard

Meer dan de helft van de Nederlanders heeft een creditcard. Zo’n kaart is handig als u naar het (verre) buitenland op vakantie gaat. U kunt er ook veilig mee online winkelen.

Handig op reis

Met een creditcard kunt u wereldwijd betalen, ook in landen waar betalen met een bankpas lastig is. Het is dus handig om een creditcard mee te nemen, vooral als u buiten de euro-landen op vakantie gaat. Bij veel hotels en autoverhuurbedrijven in het buitenland moet u uw creditcardgegevens doorgeven om een reservering te kunnen doen. U kunt met uw creditcard ook geld opnemen als dat met uw bankpas niet lukt. U betaalt voor zo'n opname wel extra kosten. Direct betalen met de creditcard is gratis en daarom meestal veiliger en voordeliger dan geld opnemen.

Veel aankopen verzekerd

Spullen die u met een creditcard betaalt, zijn vaak verzekerd tegen diefstal, verlies en beschadiging. De voorwaarden verschillen per bank en per kaart. Bij de Rabobank zijn aankopen die u met uw RaboCard doet standaard 180 dagen verzekerd. Dit geldt voor uw aankopen in binnenland, buitenland én online. 

Achteraf betalen

Met een creditcard koopt u nu, maar betaalt u pas later. Het bedrag van uw aankopen wordt meestal aan het einde van de maand afgeschreven van uw rekening. Soms kunt u in termijnen terugbetalen, maar houd er rekening mee dat u dan rente betaalt.

Handig voor borg en reservering

Als u bijvoorbeeld een auto huurt in Nederland of in het buitenland, kunt u met de creditcard de borg regelen. U hoeft dan niet ter plekke een (meestal flink) bedrag voor te schieten. In plaats daarvan reserveert het verhuurbedrijf het bedrag van de borg via uw creditcard. Het bedrag wordt afgetrokken van uw bestedingslimiet tot u de auto weer inlevert. Bij het inleveren van de auto wordt een eventuele schade van uw borg betaald. Als u geen schade heeft wordt er geen geldbedrag afgeschreven.

Veilig voor buitenlandse webwinkels

Koopt u iets in een buitenlandse webwinkel dan geldt vaak de chargeback-regeling. Dit betekent dat de creditcardmaatschappij het aankoopbedrag terugvraagt als uw bestelling niet wordt geleverd, als het product beschadigd is of als u een verkeerd product toegestuurd krijgt.

Contactloos betalen

Veel creditcards zijn geschikt voor contactloos betalen en dip & go. U kunt er snel en makkelijk kleinere bedragen mee betalen, zonder dat u een pincode hoeft in te toetsen. Dat is handig bij bijvoorbeeld parkeerautomaten en tolwegen. Contactloos betalen is veilig omdat criminelen uw pincode niet kunnen afkijken. Contactloos betalen kan overigens ook in veel gevallen met uw bankpas.