Dit helpt bij stress door geldzorgen

Als uw financiële situatie onzeker is of als u rekeningen niet kunt betalen, kan dat voor veel stress zorgen. Dat voelt u niet alleen in uw portemonnee, ook uw gezondheid kan eronder lijden. Het is belangrijk dat u zich dit realiseert.  Voor financiële problemen bestaat meestal geen snelle oplossing, maar u kunt wel proberen om de gevolgen voor uw gezondheid te beperken.

Stijgende prijzen en een inkomen dat niet meestijgt kunnen ervoor zorgen dat u de controle over uw geldzaken kwijtraakt. Misschien kwam u tot nu toe prima rond van uw pensioen, maar omdat de boodschappen steeds duurder worden en ook de energieprijzen stijgen, lukt het u niet meer. U kunt daardoor gespannen raken en bijvoorbeeld slecht slapen.

Als stress lang duurt, kunt u gezondheidsklachten krijgen. Uw bloeddruk kan omhooggaan en uw weerstand kan afnemen. Heeft u schulden die moeilijk zijn af te lossen, dan heeft u ook een verhoogde kans op depressiviteit en angstproblemen. Dat heeft het Trimbos-instituut onderzocht. Wat kunt u doen om klachten te voorkomen of te verminderen?

Bedenk wat het ergste is dat er kan gebeuren

Financiële problemen kunnen verlammend zijn. Misschien bent u alleen maar aan het piekeren of misschien stopt u iedere gedachte aan geld en onbetaalde rekeningen juist weg. Dan kan het helpen om u voor te stellen dat er geen oplossing komt voor uw financiële problemen. Wat zijn dan de gevolgen? Kunt u uw huur of hypotheek niet meer betalen? En wat dan? Moet u dan uw huis uit? Of is er een andere oplossing? Misschien kunt u dan een betalingsregeling treffen met uw verhuurder of met uw bank. Als u onderzoekt wat er mogelijk is en wat niet, bent u bezig om aan een oplossing te werken. Heeft u voor het ergste probleem een (voorlopige) oplossing gevonden, dan kunt u een plan maken voor het oplossen van uw andere problemen. Het is slim om dit te bespreken met iemand die dichtbij u staat. Samen bedenkt u misschien oplossingen die u alleen niet ziet.

Budgetplan maken

Hoe eerder u uw financiële problemen aanpakt, hoe beter. Dat begint met inzicht krijgen in uw geldzaken. Verder is het belangrijk dat u geen inkomsten mist. Krijgt u de huurtoeslag, zorgtoeslag en energietoeslag waar u recht op heeft? Zijn er andere regelingen waarvan u gebruik kunt maken om uw inkomen aan te vullen? Kijk ook naar uw uitgaven. Op welke uitgaven kunt u bezuinigen en hoeveel? Zo kunt u stap voor stap een plan maken waarmee u weer grip krijgt op uw financiën.

Kijk naar wat er nog wel kan

Moet u bezuinigen op leuke dingen, zoals uitstapjes maken of nieuwe kleren kopen? Misschien kunt u dit vervangen door iets dat geen geld kost. Ga op zoek naar gratis uitstapjes, maak een wandel- of fietstocht met een maatje, maak een gratis puzzel of volg een gratis online lezing. Wilt u graag iets anders om aan te trekken? Misschien vindt u iets leuks in een tweedehands winkel of misschien kunt u kleding ruilen met anderen. Moet u de auto laten staan of wegdoen? U kunt ook op pad met het openbaar vervoer, zoals de regiotaxi of belbus. Als u een WMO-vervoerspas heeft, betaalt de gemeente mee. Of misschien kunt u af en toe een deelauto gebruiken.

Wees eerlijk tegen vrienden en familie

Praten over geldproblemen kan helpen om er beter mee om te gaan. Ook kunnen anderen u helpen met tips of manieren om hulp te krijgen. Wees daarom eerlijk tegen vrienden en familie. U hoeft zich niet te schamen voor uw financiële problemen. Heel veel mensen hebben daarmee te maken, zonder dat ze er iets aan kunnen doen. Misschien herkennen anderen zich wel in uw situatie en helpt u daarmee ook een ander om zich te uiten.

Zorg voor ontspanning

Leuke dingen doen samen met anderen, bewegen en ontspanningsoefeningen kunnen helpen om uw stressniveau te verlagen. Zorg dus dat u daaraan toekomt. Dat helpt u niet alleen om u beter te voelen, maar ook om helder na te denken over uw geldzaken.

Ligt u wakker omdat u piekert over uw financiële zorgen? Dat is heel vervelend, want u heeft uw nachtrust hard nodig. Probeer eens of u op een ander moment kunt nadenken over uw problemen. Of misschien helpt het om uw zorgen op papier te zetten. Dat kan helpen om ’s nachts beter te slapen.