Dit jaar voor het eerst AOW? Deze 10 weetjes mag u niet missen

 

Krijgt u binnenkort voor het eerst AOW? Dan verandert er veel voor u. Weet u hoe hoog uw inkomen straks wordt? En of u daarvan kunt rondkomen? En weet u wanneer u uw eerste AOW kunt verwachten? Dit is wat u moet weten als u dit jaar voor het eerst AOW gaat ontvangen.

1. Controleer uw AOW-leeftijd

De AOW-leeftijd gaat in stapjes omhoog. Welke AOW-leeftijd precies voor u geldt, hangt af van uw geboortedatum. U kunt uw AOW-leeftijd bepalen met behulp van het artikel Wat is mijn AOW-leeftijd?

2. Vraag uw AOW aan

Vier maanden voor uw AOW-leeftijd krijgt u bericht van de Sociale Verzekeringsbank. Dat is de instantie die de AOW uitkeert. In de brief van de SVB staat precies wat u moet doen om uw AOW aan te vragen.

3. Ga na hoeveel AOW u krijgt

Het AOW-bedrag is niet voor iedereen hetzelfde. Als u alleen woont, krijgt u meer dan als u een partner heeft. U vindt alle bedragen in het artikel Hoeveel AOW krijg ik? De AOW-bedragen. Er is geen AOW-toeslag voor een jongere partner meer. Als u voor het eerst AOW gaat ontvangen en u heeft een jongere partner, krijgt u alleen AOW voor uzelf. Uw eerste AOW krijgt u alleen AOW over de dagen vanaf uw verjaardag.

4. Geen volledige AOW? Vraag een aanvulling aan

Als u in het verleden in het buitenland heeft gewoond, krijgt u misschien minder AOW. Dat kan een vervelende tegenvaller zijn. Als uw inkomen onder het minimum komt, kunt u een aanvulling aanvragen. Dat heet de Aanvullende Inkomensvoorziening Ouderen. U leest er alles over in het artikel Gekort op uw AOW? Vraag een aanvulling aan.

5. Ga na wanneer u uw AOW krijgt

De SVB keert de AOW altijd op een vaste dag in de maand uit en hier vindt u een overzicht .

6. Ga na hoeveel pensioen u krijgt

Naast uw AOW kunt u recht hebben op aanvullend pensioen van uw werkgever. Als u zelf geld opzij heeft gezet voor een lijfrente-uitkering, wilt u die misschien ook nu laten ingaan. Het is verstandig om uit te zoeken wat het totaalbedrag is waarop u mag rekenen. Pensioen gaat niet altijd in op dezelfde datum als de AOW. Ook de datum waarop een lijfrente ingaat, hoeft niet gelijk te zijn aan uw AOW-datum. Vaak kunt ervoor kiezen om uw pensioen (gedeeltelijk) eerder te laten ingaan of juist uit te stellen tot later.

7. Ga na welke financiële veranderingen voor u gelden

Als u de AOW-leeftijd bereikt, gaat u niet alleen AOW ontvangen. U krijgt ook te maken met allerlei financiële veranderingen. U hoeft minder belasting en premies te betalen en uw heffingskortingen veranderen. Ook uw recht op zorgtoeslag of huurtoeslag kan veranderen. En als u inkomen krijgt van verschillende instanties, zoals een pensioenfonds, verzekeraar en/of een werkgever, dan kan het belangrijk zijn om te kiezen welke instantie uw loonheffingskorting moet toepassen. U leest er alles over in het artikel Dit verandert er als u de AOW-leeftijd bereikt

8. Bereken of u een pensioengat heeft

Of u kunt rondkomen met uw AOW en pensioen, hangt niet alleen af van de hoogte van uw inkomen, maar ook van uw uitgaven. Misschien heeft u ook wel spaargeld dat u kunt gebruiken om uw inkomen aan te vullen. Wilt u hier meer over weten, lees dan het artikel Hoe bereken ik mijn pensioengat?

9. Regel zo nodig extra inkomen

De AOW is een inkomensvoorziening op minimumniveau. Als u geen aanvullend pensioen heeft, kunt u behoefte hebben aan extra inkomen. Misschien kunt u (extra) zorgtoeslag en/of huurtoeslag krijgen. Of misschien kunt u op een andere manier uw inkomen aanvullen. U leest er alles over in het artikel Hoe regel ik extra inkomen naast mijn AOW?

10. Pas zo nodig uw uitgaven aan

Als uw inkomen omlaag daalt en u kunt uw inkomen niet aanvullen, dan is het verstandig om uw uitgaven aan te passen. Hoe u dat doet, leest u in het artikel Zo komt u makkelijker rond met alleen AOW.