Dit moet u weten over betalen in het buitenland

Betalen in het buitenland gaat soms wat anders dan u thuis gewend bent. Als u moet betalen in een vreemde munt zijn de verschillen het grootst. Maar ook als u in een land op vakantie gaat waar ze de euro gebruiken, kunt u niet altijd betalen zoals u gewend bent. Het is handig om u daarop voor te bereiden.

Contant geld bestellen

Veel mensen vinden het fijn om voor de eerste dagen in het buitenland contant geld bij zich te hebben. Buitenlandse valuta kunt u in Nederland online bestellen bij GWK Travelex. U kunt het geld ophalen bij één van de vijftig vestigingen. GWK Travelex heeft vestigingen op de luchthavens Schiphol, Eindhoven, Rotterdam-Den Haag en op de grote NS-stations. Het is veiliger om niet te veel geld mee te nemen. Ook in het buitenland kunt u meestal gewoon geld halen bij een geldautomaat.

Betaalpas 'aan' zetten

De meeste banken hebben de betaalpas standaard op 'uit' gezet voor gebruik buiten Europa. Soms staat een betaalpas ook uit voor sommige Europese landen. Controleer dit een paar dagen voor vertrek en zet via de bankapp of online bankieren de betaalpas op 'aan'. Doe dit alleen voor de periode dat u in het buitenland bent. 

Geld opnemen in het buitenland

In landen waar u met de euro kunt betalen (de eurozone) is geld opnemen met de betaalpas in principe gratis. De buitenlandse bank kan wel transactiekosten in rekening brengen. De geldautomaat laat deze kosten vooraf zien op het scherm. U moet ermee akkoord gaan voordat u geld kunt opnemen.

Geld opnemen buiten de eurozone is niet gratis. U betaalt bijvoorbeeld een paar euro per geldopname plus een opslag van een paar procent. Contant geld opnemen met een creditcard is altijd duurder dan geld opnemen met de betaalpas.

In sommige landen kan de geldautomaat vragen van welke rekening u geld wilt opnemen: 'current account’, ‘checking account', 'savings account' of 'credit account'. Kies altijd voor 'current account’ of ‘checking account'. Dat is uw gewone Nederlandse betaalrekening.

Sommige buitenlandse banken vragen om een pincode van 6 cijfers. U vult dan gewoon de pincode van 4 cijfers in en u bevestigt deze met de enterknop. Deze is meestal groen.

Betalen met de betaalpas

In veel winkels en restaurants in het buitenland kunt u ook met uw betaalpas betalen. U herkent ze aan het Maestro-logo. In het ene land kunt u op meer plekken met uw betaalpas betalen dan in het andere land. In Nederland bent u misschien gewend om overal te kunnen pinnen, maar dat is lang niet overal zo. In Duitsland bijvoorbeeld heeft u nog vaak contant geld nodig. Het kan daarom verstandig zijn om ook contant geld en/of een creditcard bij zich te hebben.

Pinnen buiten de eurozone is niet gratis, u betaalt een opslag op de wisselkoers. In de eurozone is pinnen wel gratis. Elke bank heeft een wisselkoerscalculator op haar website of in de app.

Betalen in lokale valuta

Als u geld haalt of afrekent bij een betaalautomaat in een land buiten de eurozone, kunt u de vraag krijgen in welke muntsoort u wilt afrekenen. De vraag luidt bijvoorbeeld 'Conversion to your home currency?' Kies altijd voor betalen met de lokale munt. Dat is voordeliger, want anders betaalt u een extra opslag voor het omrekenen naar de euro.

Creditcard

In het buitenland kan het handig zijn om een creditcard te hebben. Daarmee heeft u altijd een betaalmiddel achter de hand als uw betaalpas niet wordt geaccepteerd en u geen contant geld bij zich heeft. Een creditcard is ook handig bij het reserveren van een hotelkamer en het huren van een auto. Het hotel en de autoverhuurder willen graag een bedrag op uw creditcard kunnen reserveren als borg. Zorg dat u ook de pincode van uw creditcard weet. Een nadeel van een creditcard is dat daarmee betalen en contant geld opnemen buiten de eurozone duurder is dan met de betaalpas.

Contactloos betalen in het buitenland

U kunt contactloos betalen in het buitenland als uw betaalpas en de betaalautomaat daarvoor geschikt zijn. Dit ziet u aan het 'contactloos betalen'-logo op uw betaalpas en de betaalautomaat.