Een huis kopen voor uw studerende zoon of dochter, hoe pakt u dat aan?

Kan uw kind moeilijk woonruimte vinden en heeft u voldoende spaargeld of overwaarde in uw eigen huis? Dan kunt u misschien helpen door zelf een huis te kopen voor uw zoon of dochter en eventueel een deel van de woning  aan andere studenten te verhuren. Stel uzelf de volgende 5 vragen.

In welke omgeving zoekt u een woning?

Gaat u op zoek naar een woning die zo dicht mogelijk bij de opleiding in de buurt is? Of is een dorp verderop ook een prima keuze? Het is goed om de voordelen en de nadelen hiervan op een rijtje te zetten. Verken de toekomstige woonplaats samen met uw zoon of dochter. Op Kamernet.nl kunt u zien waar kamers voor studenten worden aangeboden. In deze buurten wonen waarschijnlijk veel studenten. Wandel eens door deze wijken en kijk waar uw kind zich thuisvoelt. Onderzoek wat de afstand tot de opleiding is. Kijk ook naar de bereikbaarheid en de veiligheid. Ga ook een keer 's avonds kijken, zodat u weet hoe het er in het donker uitziet en aanvoelt. Op basis van al deze inzichten kunt u besluiten in welke wijk(en) u een woning gaat zoeken. Op Funda.nl kunt u vervolgens het woningaanbod bekijken in de stad of het dorp waar u een woning zoekt. Let op: in sommige steden mag u niet zomaar kamers verhuren. Zie hiervoor het artikel Een huis kopen voor uw kind, is dat verstandig?

Wat voor type woning zoekt u?

Denk vooraf goed na over het type woning waarnaar u op zoek bent. Kiest u voor een woonhuis of appartement? Bij een appartement krijgt u te maken met een Vereniging van Eigenaren (VvE). U bent daar als eigenaar automatisch lid van als u een appartement koopt. Sommige VvE's zijn zeer actief, andere nauwelijks. Vraag de verkoper naar de stand van zaken. Kijk bijvoorbeeld naar de jaarstukken, controleer of er een onderhoudsplan is, hoeveel geld er in het reservefonds zit en hoe hoog de maandelijkse servicekosten zijn.

Wat is de staat van de woning?

In het ideale geval kan uw kind meteen in de woning trekken, maar het kan ook zijn dat bijvoorbeeld de keuken of het sanitair sterk verouderd is en dat een verbouwing noodzakelijk is. Of er is achterstallig onderhoud, dat u eerst moet aanpakken. Wilt of kunt u een verbouwing niet zelf doen, schakel dan een aannemer in. De staat van de woning bepaalt of u ook regelmatig (klein) onderhoud moet uitvoeren. In een goed onderhouden woning hoeft u weinig tot niets te doen. In een matig onderhouden woning is meer onderhoud nodig. Wilt u dit zelf doen, houd dan rekening met de reistijd tussen uw woonplaats en die van uw kind. U kunt misschien niet voor iedere klein klusje op en neer. Een klusbedrijf uit de directe omgeving kan dan een handigere oplossing zijn.

Wilt u de woning ook verhuren aan anderen?

Zijn er behalve uw kind ook andere huurders? Houd er dan rekening mee dat zij recht hebben op ‘ongestoord woongenot’. Dat betekent dat u niet op ieder moment met uw eigen sleutel binnen kan komen om te klussen.

Hoe zit het met de Vereniging van Eigenaren?

Het is verstandig om met alle huurders een huurcontract af te sluiten. Zo is voor iedereen duidelijk wat er is afgesproken. Maak hier ook met uw eigen zoon of dochter afspraken over. In het huurcontract staat welke kamer een huurder huurt, welke gemeenschappelijke ruimtes hij mag gebruiken en welke huurprijs en overige kosten hij moet betalen. Een huurcontract kan tijdelijk zijn (maximaal vijf jaar) of voor onbepaalde tijd gelden. Leg ook vast wie er verantwoordelijk is voor onderhoudskosten. De verhuurder neemt het groot onderhoud op zich. De huurder zorgt voor vervanging van een kapotte ruit en kleine reparaties aan het hang- en sluitwerk bijvoorbeeld. Bij een appartement kan het verstandig zijn om het huishoudelijk reglement van de VvE als bijlage bij het huurcontract te voegen. Zo gelden voor uw kind en andere huurders dezelfde regels als voor de andere bewoners.

Wat doe ik na het afstuderen?

Na een aantal jaren studeert uw kind af. U heeft dan verschillende mogelijkheden. U kunt het huis verkopen, u kunt het blijven verhuren aan studenten en u kunt het huis in zijn geheel gaan verhuren. Iedere keuze heeft zijn eigen voor- en nadelen. Denk hier voor de aankoop van de woning over na.