Een hypotheek oversluiten in 7 stappen

Een hypotheek oversluiten kan interessant zijn als de actuele hypotheekrente lager is dan de rente die u nu betaalt. Zo kunt u misschien uw maandlasten verlagen.

Maar overstappen is niet altijd voordeliger. Een hypotheek is meer dan rente alleen.

Stappenplan hypotheek oversluiten:

Stap 1. Benader uw bank

Vraag uw bank om een lagere hypotheekrente. Afhankelijk van uw rentevorm, hypotheekvorm en de resterende looptijd van uw rentevaste periode betaalt u mogelijk vergoedingsrente en kosten voor het aanpassen van uw hypotheek. Wilt u uw hypotheekrente wijzigen, maar de vergoedingsrente niet in één keer betalen? Veel banken bieden rentemiddeling aan als extra service mogelijkheid voor het wijzigen van uw rentecontract. Bijvoorbeeld als u de vergoedingsrente niet wilt of kunt betalen. Bij rentemiddeling wordt de vaste rente van uw huidige rentecontract gemiddeld met de actuele vaste rente. Daarbij houdt de bank rekening met de resterende looptijd van uw huidige rentecontract en de periode van de nieuwe vaste rente.

Bent u niet tevreden met het voorstel, levert het voorstel u weinig voordelen op of twijfelt u? Ga dan verder naar stap 2.

Stap 2. Lage rente, toch geen voordeel

Gaat u binnenkort verhuizen? Heeft u nog maar een korte resterende rentevaste periode? Bestaat de huidige hypotheekschuld nog maar uit een klein bedrag? In deze gevallen is de kans klein dat de voordelen van een lagere rente opwegen tegen de kosten van het overstappen naar een andere bank. Bij een verhuizing kunt u bij de meeste geldverstrekkers zonder vergoedingsrente uw huidige hypotheek volledig aflossen. Bij het einde van de rentevaste periode kan dit altijd. Wilt u onderzoeken of het overstappen naar een andere bank voordelen biedt, ga dan naar stap 3.

Stap 3. Check de voorwaarden

nieuw huis, hypotheek

Een nieuwe hypotheek kan een lagere rente hebben, maar misschien in voorwaarden minder goed zijn. Bijvoorbeeld als u van plan bent extra af te lossen op uw hypotheek. Of als u tussentijds aanpassingen wil doen op uw hypotheek of rentecontract. Gaat u uw hypotheek oversluiten naar een andere bank, dan zijn uw huidige woningwaarde en inkomen belangrijk voor het verstrekken van een nieuwe hypotheek. Maak een afspraak met een adviseur om te kijken wat in uw situatie de mogelijkheden zijn. 

Stap 4. Hoe laag is laag?

Maak wel de juiste vergelijking! Kijk naar de rente die bij dezelfde hypotheekvorm hoort. Vergelijk een spaarhypotheek dus met een spaarhypotheek van een andere aanbieder en niet bijvoorbeeld een annuïteitenhypotheek. Vergelijk de rentevaste periode, kijk of er wel of geen sprake is van een Nationale Hypotheekgarantie en houd rekening met de waarde van het huis (welk percentage van de marktwaarde van de woning is geleend?). Een adviseur kan u hiermee helpen en uitrekenen of oversluiten voor u aantrekkelijk is.

Stap 5. De kosten op een rij

Oversluiten kost geld, maar levert dit hopelijk ook op. Naast de vergoedingsrente aan uw huidige hypotheekverstrekker, betaalt u rond de 750 euro voor een nieuwe hypotheekakte, 350 euro voor het royeren van de oude, 600 euro voor een verplichte taxatie en 1900 euro voor advies- en afsluitkosten. Deze totale kosten moet u minimaal terugverdienen om voordeel te hebben van het oversluiten. Alle kosten die samenhangen met het verkrijgen van financiering, kunt u aftrekken van de belasting. Dit geldt voor de oversluitkosten voor een nieuwe hypotheek. Ook geldt dit voor de eventuele vergoedingsrente die u moet betalen voor aflossing van een eigenwoningschuld als u deze uit eigen middelen betaalt. Let op: De vergoedingsrente is eenmalig fiscaal aftrekbaar. Breng al uw kosten nauwkeurig in kaart en laat u goed adviseren over uw mogelijkheden.

Stap 6. Ga op gesprek

Vraag een gesprek aan bij de hypotheekaanbieder van uw keuze. Tijdens dit gesprek maakt de adviseur een berekening waaruit blijkt of oversluiten voor u gunstig is. Ook kunt u de mogelijkheid van het meefinancieren van de vergoedingsrente bespreken. Maak van de gelegenheid gebruik om te onderzoeken of de huidige hypotheekvorm nog wel bij u past. Als het huis inmiddels genoeg overwaarde heeft, wilt u misschien een hogere hypotheek of een hogere inschrijving bij de notaris, zodat u later zonder deze kosten extra geld kunt lenen. Bijvoorbeeld voor meer zorg als dat nodig is of aanpassingen in de woning.

Stap 7. Aan alles gedacht?

En is het voordeel nog steeds groot genoeg? Oversluiten dan maar!