Een hypotheek oversluiten in 7 stappen

Een hypotheek oversluiten kan interessant zijn als de actuele hypotheekrente lager is dan de rente die u nu betaalt. Zo kunt u misschien uw maandlasten verlagen.

Maar overstappen is niet altijd voordeliger. Een hypotheek is meer dan rente alleen.

Stappenplan hypotheek oversluiten:

Stap 1. Benader uw bank.

Vraag uw bank om een lagere rente. Afhankelijk van uw rentevorm en de resterende looptijd van uw rentevaste periode betaalt u mogelijk boeterente en kosten voor het aanpassen van uw hypotheek. Wilt u uw hypotheekrente wijzigen, maar geen boeterente betalen? Veel banken bieden rentemiddeling aan als extra service mogelijkheid voor het wijzigen van uw rentecontract. Bijvoorbeeld als u niet de boeterente wilt of kunt betalen. Bij rentemiddeling bij de Rabobank wordt de vaste rente van uw huidige rentecontract gemiddeld met de actuele vaste rente. Daarbij houdt de bank rekening met de resterende looptijd van uw huidige rentecontract en de periode van de nieuwe vaste rente.

Bent u niet tevreden met het voorstel, levert het voorstel u weinig voordelen op of twijfelt u? Ga dan verder naar stap 2.

Stap 2. Lage rente, toch geen voordeel.

Gaat u binnenkort verhuizen? Heeft u nog maar een korte resterende rentevaste periode? Is de huidige hypotheekschuld aan de kleine kant: minder dan een ton of zelfs maar enkele tienduizenden euro’s? In deze gevallen is de kans klein dat de voordelen van een lagere rente opwegen tegen de kosten van het overstappen naar een andere bank. Bij een verhuizing kunt u bij de meeste geldverstrekkers zonder boete uw huidige hypotheek volledig aflossen . Bij het einde van de rentevaste periode kan dit altijd. Wilt u onderzoeken of het overstappen naar een andere bank voordelen biedt, ga dan naar stap 3.

Stap 3. Check de voorwaarden.

nieuw huis, hypotheek

Een nieuwe hypotheek kan een lagere rente hebben, maar misschien in voorwaarden veel minder zijn. Bijvoorbeeld als u van plan bent extra af te lossen op uw hypotheek. Of als u tussentijds aanpassingen wil doen op uw hypotheek of rentecontract. Gaat u uw hypotheek oversluiten naar een andere bank, dan kijkt deze vaak naar uw huidige woningwaarde en inkomen voordat zij u een hypotheek verstrekken. Maak ik een afspraak met een adviseur om te kijken wat in uw situatie de mogelijkheden zijn. Wilt u weten welke voorwaarden belangrijk zijn? Kijk dan hier.

Stap 4. Hoe laag is laag?

Maak wel de juiste vergelijking! Dus kijk naar de rente die hoort bij dezelfde hypotheekvorm (annuïteit, spaarhypotheek, aflossingsvrij, et cetera), rentevaste periode, al of niet met Nationale Hypotheekgarantie (NHG) en rekening houdend met de waarde van het huis (welk percentage van de marktwaarde van de woning is geleend?). Een adviseur kan u voorrekenen of het voordeel hoog genoeg is ten opzichte van de kosten.

Stap 5. De kosten op een rij.

Oversluiten kost geld, maar levert dit hopelijk ook op. Naast de boeterente aan uw huidige hypotheekverstrekker, betaalt u rond de 600 euro voor een nieuwe hypotheekakte, 200 euro voor het royeren van de oude, 400 euro voor een verplichte taxatie en 1700 euro voor advies- en afsluitkosten. Deze totale kosten moet u minimaal terugverdienen om voordeel te hebben aan het oversluiten. Alle kosten die samenhangen met het verkrijgen van financiering, zijn aftrekbaar. Dit geldt voor de oversluitkosten voor een nieuwe hypotheek. Ook geldt dit voor de eventuele boeterente die u moet betalen voor aflossing van een eigenwoningschuld. Breng uw kosten dus nauwkeurig in kaart en laat u goed adviseren over uw mogelijkheden.

Stap 6. Ga op gesprek.

Vraag een oriënterend gesprek aan bij de hypotheekaanbieder van uw keuze. Tijdens dit gesprek maakt de adviseur een berekening waaruit blijkt of oversluiten voor u gunstig is. Ook kunt u de mogelijkheid van het meefinancieren van de boeterente bespreken. Maak van de gelegenheid gebruik om te onderzoeken of de huidige hypotheekvorm nog wel bij u past. Als het huis inmiddels genoeg overwaarde heeft, wilt u misschien een hogere hypotheek of een hogere inschrijving bij de notaris, zodat u later zonder deze kosten extra geld kunt lenen. Bijvoorbeeld voor meer zorg als dat nodig is of aanpassingen in de woning.

Stap 7. Aan alles gedacht?

En is het voordeel nog steeds groot genoeg? Oversluiten dan maar!