Eerder stoppen met werken, dit zijn de mogelijkheden

Eerder stoppen met werken, veel mensen dromen ervan. Voor mensen die zwaar werk doen, is het iets makkelijker geworden. In steeds meer cao’s zijn daarover afspraken gemaakt. Maar als deze regelingen niet voor u gelden, kunt u misschien toch uw droom realiseren. Deze tips helpen.

Als u al bijna een leven lang heeft gewerkt, verlangt u misschien naar uw pensioendatum. Bijvoorbeeld als u uw werk nog wel leuk vindt, maar graag van de dagelijkse verplichting af wilt. Of u wilt graag ander werk gaan doen, waardoor u meer vrije tijd krijgt. Of misschien wilt u echt helemaal stoppen, omdat het werk u te zwaar wordt of omdat u leuke plannen heeft voor uw pensioen.

Er zijn twee dingen die kunnen helpen om uw wens in vervulling te laten gaan: meer pensioeninkomen en minder uitgeven.

1. Meer pensioeninkomen

Als u voor uw AOW-leeftijd wilt stoppen met werken, mist u het AOW-pensioen van de staat. Weet u niet precies wat uw pensioenleeftijd is? U kunt uw pensioenleeftijd eenvoudig controleren op de website van de Rabobank. Als u nog geen AOW krijgt, waar haalt u dan een inkomen vandaan waarmee u uw vaste lasten kunt betalen? We noemen een paar mogelijkheden.

Eerder stoppen voor zware beroepen

In steeds meer cao’s worden afspraken opgenomen voor werknemers die zwaar werk doen. Als u zwaar werk doet, kan het lastig zijn om door te werken tot de verhoogde AOW-leeftijd. U kunt dan met uw werkgever een afspraak maken om eerder te stoppen. Volgens de nieuwe afspraken kunt u drie jaar voor de AOW-leeftijd stoppen met werken. U kunt dan een uitkering krijgen van 1847 euro bruto per maand (2021). Die uitkering maakt goed dat u nog geen AOW krijgt. Als u gebruik maakt van de regeling, gaat u er in inkomen waarschijnlijk wel op achteruit. Dat kan honderden euro's per maand schelen. Dat is iets om bij stil te staan voordat u de beslissing neemt.

Pensioen eerder laten ingaan

Als u genoeg pensioen heeft opgebouwd, kunt u vaak zelf kiezen of u dit eerder of later laat ingaan. U kunt ook kiezen voor deeltijdpensioen, zodat u in ieder geval gedeeltelijk kunt stoppen met werken. Het nadeel van uw pensioen eerder laten ingaan is wel dat het pensioen over een langere  periode wordt uitgesmeerd en daardoor per maand lager uitvalt.

Weet u niet precies hoeveel pensioen u heeft opgebouwd in combinatie met de AOW? Met de app Pensioenchecker ontdekt u binnen een paar minuten hoeveel inkomen u later krijgt. Hierin kunt u ook zien wat het betekent als u eerder stopt met werken.

Eerder stoppen met eigen geld

Als vroegpensioen via de werkgever of via het pensioenfonds niet mogelijk of niet aantrekkelijk is, dan zijn er misschien andere mogelijkheden. Heeft u spaargeld of beleggingen waar u tijdelijk van kunt leven? Of heeft u een lijfrente afgesloten, die u kunt laten ingaan? Als u een eigen huis heeft met overwaarde, kunt u dit ook gebruiken om uw pensioen aan te vullen.

Het is verstandig om goed uit te rekenen wat u nodig heeft om eerder te stoppen met werken en wat de gevolgen zijn. Als u 2.000 euro per maand nodig heeft om van te leven, dan heeft u per jaar 24.000 euro nodig. Dit zijn de gevolgen van stoppen met werken met eigen geld.

U bouwt geen pensioen meer op. Daardoor daalt uw verwachte inkomen na pensionering.

Het recht op nabestaandenpensioen kan lager worden of vervallen. Als u een partner heeft, is het verstandig om dat na te vragen.

U kunt misschien niet meer profiteren van hypotheekrenteaftrek. Als u gaat leven van spaargeld, heeft u geen inkomen meer. Dat betekent dat u de hypotheekrente niet meer kunt aftrekken. Een lijfrente-uitkering is wel inkomen.

Sparen voor eerder stoppen

Heeft u nog genoeg tijd tot uw pensioen, dan kunt u geld opzijzetten voor uw vroegpensioen. U kunt bijvoorbeeld iedere maand een bedrag sparen of beleggen. Over het saldo betaalt u belasting.

Er zijn ook mogelijkheden om belastingvrij geld opzij te zetten via banksparen of een lijfrenteverzekering.

Op de website van de Rabobank vindt u meer informatie over het opbouwen van uw pensioen.

Inkomen aanvullen als u gestopt bent

Als u stopt met werken, verandert uw inkomen. Misschien kunt u uw inkomen aanvullen met toeslagen of een kleine bijverdienste.

2. Minder uitgeven

Kunt u niet eerder stoppen met werken omdat u niet genoeg inkomen kunt regelen voor uw vroegpensioen? Misschien lukt het wel als u uw uitgaven kunt verlagen. Ook daar zijn verschillende manieren voor.

Leer meer te doen met minder geld. Geef uzelf bijvoorbeeld een vast budget voor de boodschappen en ga daar niet overheen.

Heeft u een eigen huis, dan kunt u misschien uw woonlasten verlagen. Het kan helpen om uw hypotheek over te sluiten.

Heeft u een eigen auto, dan kunt u geld besparen door een auto te delen.

Bespaar op uw energierekening, bijvoorbeeld door te isoleren.

U kunt ook proberen om te leven van het bedrag dat AOW-ontvangers krijgen. Dit bedrag is in principe genoeg om van te leven. Lees deze tips om makkelijker rond te komen van het AOW-bedrag.