Eindejaarstips

Weet u welke belastingvrijstellingen er allemaal zijn en of u daar goed gebruik van maakt? Wij zetten de mogelijkheden voor u op een rijtje.

Beperk het vermogen

Heeft u meer spaargeld dan 30.360 euro per persoon en bent u nog van plan een grote aankoop te doen? Dan kan het handig zijn om dit voor 1 januari te doen. Over de eerste 30.360 euro van het vermogen (per persoon) hoeft u geen belasting te betalen. Het eventuele voordeel dat dit oplevert merkt u overigens niet direct, maar pas bij de aangifte die u doet u in 2020. Heeft u een eigen huis met een hypotheek? Dan kunt u natuurlijk het vermogen verlagen door extra af te lossen. Maar of dat verstandig is, hangt sterk af van uw persoonlijke situatie. Doe hier de check >>  

Schenk

Bent u van plan aan kinderen of anderen te schenken? Als u uw schenkingen verspreidt over meerdere jaren, kunt u de vrijstellingen maximaal benutten. In 2018 mag u 5.363 euro belastingvrij aan kinderen schenken. Wilt u 10.000 euro schenken? Dan kan dat belastingvrij door het in twee delen te doen: een deel voor de jaarwisseling en een deel erna. Zo maakt u in 2018 én 2019 gebruik van de vrijstellingen. U mag eenmalig maximaal 100.800 euro (de zogeheten ‘Jubelton’) belastingvrij schenken aan kinderen, familie of vrienden. Deze mogelijkheid is populair. Het afgelopen jaar maakten zo’n 23.000 mensen daar gebruik van, meldde radiozender BNR. Maar er zijn aan deze mogelijkheid wel voorwaarden verbonden:
  • De ontvanger is nog geen 40 jaar. Is de ontvanger ouder, maar zijn of haar partner nog niet, dan geldt de vrijstelling ook.
  • De schenking moet gebruikt worden voor de aankoop van een huis, voor een verbouwing of voor het aflossen van de hypotheek. In het artikel Hoeveel kan ik belastingvrij schenken? leest u hier meer over.

Ga voor de hogere ouderenkorting

Ontvangt u AOW en heeft u een verzamelinkomen dat lager is dan 40.000 euro bruto? Dan moet u goed opletten. Het verzamelinkomen is de som van uw belastbare inkomen in box 1, box 2 en box 3 van de inkomstenbelasting.  AOW’ers krijgen de ‘standaard’ ouderenkorting. Dat is een belastingverlaging van 72 euro. Maar de ouderenkorting wordt 1.418 euro als uw verzamelinkomen minder dan 36.346 euro is. Als het lukt dankzij extra aftrekposten om net onder deze grens van 36.346 euro te komen, dan heeft u recht op de hogere ouderenkorting. Een overzicht van de belangrijkste aftrekposten en de daarvoor geldende voorwaarden vindt u hier. Dat is uw laatste kans, want deze korting wordt vanaf 2019 met glijdende schaal afgebouwd.