Eindejaarstips

Weet u welke belastingvrijstellingen er allemaal zijn en of u daar goed gebruik van maakt? Wij zetten de mogelijkheden voor u op een rijtje.

Beperk het vermogen

Heeft u meer spaargeld dan 30.360 euro per persoon en bent u nog van plan een grote aankoop te doen? Dan kan het handig zijn om dit voor 1 januari te doen. Over de eerste 30.360 euro van het vermogen (per persoon) hoeft u geen belasting te betalen. Het eventuele voordeel dat dit oplevert merkt u overigens niet direct, maar pas bij de aangifte die u doet u in 2020. Heeft u een eigen huis met een hypotheek? Dan kunt u natuurlijk het vermogen verlagen door extra af te lossen. Maar of dat verstandig is, hangt sterk af van uw persoonlijke situatie. Doe hier de check >>  

Schenk

Bent u van plan aan kinderen of anderen te schenken? Als u uw schenkingen verspreidt over meerdere jaren, kunt u de vrijstellingen maximaal benutten. In 2019 mag u 5.428 euro belastingvrij aan kinderen schenken. Wilt u 10.000 euro schenken? Dan kan dat belastingvrij door het in twee delen te doen: een deel voor de jaarwisseling en een deel erna. Zo maakt u in 2019 én 2020 gebruik van de vrijstellingen. U mag eenmalig maximaal 102.010 euro (de zogeheten ‘Jubelton’) belastingvrij schenken aan kinderen, familie of vrienden. Deze mogelijkheid is populair. Maar er zijn wel voorwaarden aan verbonden:
  • De ontvanger is nog geen 40 jaar. Is de ontvanger ouder, maar zijn of haar partner nog niet, dan geldt de vrijstelling ook.
  • De schenking moet gebruikt worden voor de aankoop van een huis, voor een verbouwing of voor het aflossen van de hypotheek. In het artikel Hoeveel kan ik belastingvrij schenken? leest u hier meer over.

Let op de ouderenkorting

Ontvangt u AOW en heeft u een verzamelinkomen dat lager is dan 40.000 euro bruto? Dan moet u goed opletten. Het verzamelinkomen is de som van uw belastbare inkomen in box 1, box 2 en box 3 van de inkomstenbelasting.  Als uw verzamelinkomen minder dan 36.783 euro is. krijgt u de ouderenkorting van 1.596 euro. Komt deze daarboven, dan ontvangt u geen ouderenkorting meer (2019). Als het lukt dankzij extra aftrekposten om net onder deze grens van 36.783 euro te komen, dan heeft u recht op de ouderenkorting. Een overzicht van de belangrijkste aftrekposten en de daarvoor geldende voorwaarden vindt u hier.