Wonen zoals u dat wilt
De energierekening is iedere maand een flinke kostenpost. Door uw eigen gedrag te veranderen kunt u uw energieverbruik verlagen. Dit kost niets en u bespaart er honderden euro’s per jaar mee.
Veel dingen die u doet op een dag, doet u uit gewoonte. De verwarming op 20 graden als u ’s morgens opstaat, warm water gebruiken om kopjes om te spoelen en uitgebreid douchen bijvoorbeeld. Sommige gewoontes kunt u makkelijk aanpassen zonder dat u veel comfort hoeft in te leveren. Maar u bespaart er wel veel energie mee. Dit is wat u kunt doen.
Door de tussendeuren dicht te houden en alleen de ruimtes te verwarmen waar u veel bent, kunt u gemiddeld zo’n 200 euro per jaar besparen.
Zet de thermostaat ’s nachts op 15 graden. De temperatuur kan ongeveer een uur voordat u naar bed gaat al naar beneden, omdat de radiatoren nog een tijdje warmte blijven afgeven. Heeft u vloerverwarming, dan moet de temperatuur ’s nachts rond de 17 of 18 graden blijven.
Kijk eens of de temperatuur overdag iets omlaag kan. Begin met een halve graad en kijk bij welke temperatuur u zich nog comfortabel voelt. Misschien heeft u een vast dagritme en kunt u de temperatuur daarop afstemmen. Zo is 18 graden misschien warm genoeg als u ’s morgens het huishouden doet en hoeft de thermostaat pas omhoog als u ’s middags een boek leest.
Het hele huis verwarmen is niet altijd nodig. Het helpt vaak al goed om een trui of vest aan te trekken, waarmee u zichzelf verwarmt in plaats van de ruimte. Zorg ook voor warme sokken of pantoffels en leg een deken over uw benen. Heeft u maar kort extra warmte nodig, dan kunt u een elektrische deken of een kruik gebruiken. Wilt u bijvoorbeeld lezen in bed voordat u gaat slapen, dan is het voordeliger om een kwartiertje een elektrische deken aan te zetten dan om de hele slaapkamer te verwarmen.
Toen er nog geen centrale verwarming was, werd vaak alleen de woonkamer verwarmd met een kachel of haard. In de andere ruimtes kon het flink koud worden. Comfort went snel, maar een beetje kou ook. Misschien kan de verwarming uit in ruimtes waar u maar kort bent, zoals de badkamer, het toilet en de hal.
Het kost veel gas of elektriciteit om het water voor de douche te verwarmen. Als u korter doucht bespaart u dus veel energie. Nederlanders staan gemiddeld negen minuten onder de douche, terwijl vijf minuten ruim voldoende is. Gebruik een kookwekker of een speciale douchetimer. Doucht u elke dag? Minder vaak douchen en in plaats daarvan uzelf wassen aan de wastafel, zorgt ook voor een lagere energierekening.
Een badkuip vullen kost drie keer zoveel water en energie als vijf minuten douchen.
Steeds een klein beetje warm water gebruiken, kost veel energie. Was dus niet elk kopje of bordje apart af met heet water, maar spaar alles op en was één keer per dag af. Heeft u een afwasmachine? Zet die pas aan als hij helemaal vol zit.
Wen uzelf aan om minder warm water te gebruiken. U kunt de koffiepot ook met koud water omspoelen.
Bij het wassen van kleding gaat de meeste energie verloren met het verwarmen van water. Was daarom zo koud mogelijk. Wassen op 30 graden is meer dan drie keer zo goedkoop als wassen op 60 graden. Moderne wasmiddelen zijn zo effectief dat ze de was bij lagere temperaturen toch schoon krijgen. Let wel op, er is ook wasgoed dat u op 60 graden moet blijven wassen. Denk aan vaatdoekjes, die meestal vol bacteriën zitten. Heeft uw wasmachine een ecostand, gebruik deze dan zoveel mogelijk. Hiermee wast u 40 procent zuiniger dan met het gewone programma.
Een wasdroger verbruikt veel stroom, terwijl drogen aan het wasrek gratis is. Bij goed weer kunt u de was buiten hangen. Binnen drogen kan ook, maar doe dat dan wel op een plek waar u goed kunt ventileren.
De temperatuur van het water in de cv-installatie staat vaak standaard afgesteld op 80 graden. Meestal is dat helemaal niet nodig om het lekker warm te hebben in huis. Bij veel cv-ketels kunt u zelf de temperatuur van het water instellen dat door de radiatoren stroomt. Probeer eens of u verschil merkt als u de temperatuur op 70 graden zet, of op 60 of 50 graden. In goed geïsoleerde huizen kan een cv-temperatuur van 35 graden al genoeg zijn.
Wilt u meer doen om energie te besparen? Misschien kunt u uw stroomverbruik verlagen door de apparaten in huis slimmer te gebruiken of te vervangen door energiezuinige apparaten. U kunt ook uw energieverbruik verminderen door te isoleren of door zelf elektriciteit op te wekken met zonnepanelen. Woont u in een huurhuis, dan bent u hiervoor afhankelijk van de verhuurder.
Veel energiebedrijven hebben een website of een app die inzicht geeft in uw verbruik. Vaak kunt u per dag zien hoeveel stroom of gas u verbruikt. Het stimuleert u om nog meer te besparen.