Uw AOW en pensioen blijven in de coronacrisis gewoon doorlopen. Of de crisis op de langere termijn invloed heeft op uw pensioen is op dit moment nog niet duidelijk.
Verliest u inkomsten, bijvoorbeeld omdat uw bijverdienste is weggevallen of omdat u als ondernemer minder omzet heeft? Dan kunt u in aanmerking komen voor compensatie door noodmaatregelen. Gaat u er toch in inkomen op achteruit? Dan kunt u misschien voorkomen dat u in de problemen komt door te bezuinigen.
Noodmaatregelen
Voor werknemers is de Tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging Werkbehoud (NOW) ingesteld. De overheid ondersteunt hiermee bedrijven, zodat zij het salaris van hun werknemers en oproepkrachten kunnen doorbetalen. U hoeft daardoor geen beroep te doen op de WW. Uw recht op WW blijft dus gelijk, voor het geval u uiteindelijk toch uw baan verliest. Ook uitzendbureaus kunnen hun personeel doorbetalen met de NOW.
Voor zelfstandigen zonder personeel (zzp’ers) is de Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers (Tozo) in het leven geroepen. Hiermee kunt u maximaal drie maanden
inkomensondersteuning krijgen tot circa 1500 euro per maand. Daarnaast kunt u een bedrijfslening aanvragen. Hoeveel inkomensondersteuning u kunt krijgen, hangt af van uw inkomen en uw huishouden. U hoeft het bedrag later niet terug te betalen. De lening heeft een lager rentepercentage dan normaal. Kijk voor meer informatie ook op de site van de Kamer van Koophandel.
Toeslagen aanvragen
Krijgt u geen of geen volledige compensatie voor het inkomen dat u verliest? Dan komt u misschien in aanmerking voor zorgtoeslag of huurtoeslag. Krijgt u al een toeslag, dan heeft u nu misschien recht op een hogere toeslag. Maak een proefberekening op Toeslagen.nl.
Uitgaven aanpassen
Heeft u minder te besteden dan u gewend bent? Dan is het belangrijk om zo snel mogelijk uw uitgaven aan te passen. Kijk of u ergens op kunt bezuinigen. U kunt misschien ook besparen door over te stappen naar een andere energieleverancier of door abonnementen op te zeggen die u weinig gebruikt. Of door goedkoper boodschappen te doen. Met behulp van het Nibud kunt u een persoonlijk bespaarplan maken.
Betaalpauze voor hypotheek of lening
Gaat uw inkomen flink omlaag, dan kan het moeilijk zijn om uw hypotheeklasten te betalen. In dat geval kunt u de bank vragen om een betaalpauze. U hoeft dan bijvoorbeeld drie maanden geen rente en aflossingen te betalen. Het televisieprogramma Meldpunt van Omroep Max liet weten dat duizenden consumenten bij de vier grote banken om zo’n betaalpauze hebben gevraagd voor hun hypotheek of persoonlijke lening. U kunt bij uw bank navragen wat de mogelijkheden zijn. Voor de Rabobank vindt u daarover meer informatie op deze pagina.
Een betaalpauze geeft rust om zonder grote tijdsdruk een oplossing te zoeken. Het is wel belangrijk dat u de betalingen later inhaalt. Doet u dat niet, dan kunt u in sommige gevallen een hogere belastingaanslag krijgen of een lagere belastingteruggave.
Uitstel van huurbetaling
Woont u in een huurhuis en kunt u door de coronacrisis uw huur niet meer betalen? En komt u ook niet in aanmerking voor (extra) huurtoeslag? Neem dan zo snel mogelijk contact op met uw verhuurder. Misschien kunt u tijdelijk uitstel van betaling krijgen. De minister van Wonen heeft met verhuurdersorganisaties afgesproken dat huurders tijdens de crisis niet uit hun huis worden gezet.
Hulp nodig?
Als u zich zorgen maakt over uw financiën, is het verstandig om hulp te vragen. U kunt bijvoorbeeld een korte test doen bij Geldfit. Daarmee kunt u ontdekken welke hulp het beste bij u past. U kunt bijvoorbeeld hulp krijgen van een buddy via de app FiKks. Als hulpvrager blijft u in deze app anoniem. Vul op Geldfit.nl de vier cijfers van uw postcode in. Geldfit verwijst u dan naar een lokale afdeling van Schuldhulpmaatje of Humanitas of naar andere organisaties die u in uw buurt verder kunnen helpen met uw geldzaken.