Gaat u verbouwen? Het kan ook groen… en de overheid betaalt mee

Wilt u ook ‘groener’ wonen? Er zijn allerlei manieren om voordelig geld te lenen voor een duurzame verbouwing. Daarmee is groen goed voor uw huis én uw portemonnee.

Groen lenen = goedkoop lenen

Overweegt u een verbouwing of een aanpassing van uw woning? Daar zijn heel veel mogelijkheden voor. Maar heeft u ook wel eens gedacht aan ‘groener’ verbouwen? Denk daarbij bijvoorbeeld aan extra-isolerend glas en een geschikte warmtepomp. Zaken die bij het aanpassen van de badkamer een rol kunnen spelen. Als u ‘groen verbouwt’, wordt uw woning milieuvriendelijker, woont u comfortabeler en gaan uw energiekosten omlaag. In sommige gevallen kunt u voor een groene verbouwing subsidie krijgen.  Kijk hiervoor op de site van uw gemeente of vul de HuisScan in.  Ook komt u misschien in aanmerking voor een goedkopere lening. Het duurzaam maken van uw huis is aantrekkelijk. Niet alleen op het gebied van milieu, wooncomfort en de lagere energielasten die u ervoor terugkrijgt, maar ook wat betreft de waarde van uw woning. Dit vertaalt zich ook naar een hogere verkoopwaarde.

Lokale duurzaamheidsleningen

duurzaam

Sommige gemeenten en provincies bieden lokaal een duurzaamheidslening aan voor duurzame verbeteringen. Berichten hierover kunt u vaak vinden in plaatselijke kranten en op de site van uw gemeente, of bij het energieloket van uw gemeente. Het energieloket is een samenwerking van gemeenten, specialisten en lokale initiatieven om woningeigenaren te helpen met het verduurzamen van hun huis. Het doel is zoveel mogelijk woningen te verduurzamen. Voor duurzame verbouwingen is een duurzaamheidslening meestal de goedkoopste manier om te lenen. U betaalt een relatief lage rente over een lening van maximaal 25.000 euro. De aanvrager moet jonger zijn dan 75 jaar. En er komt wel wat papierwerk bij kijken, maar daardoor weet u ook zeker dat u een duurzame investering doet tegen een gunstig tarief. Informatie over de duurzaamheidslening staat op de website van Eigen Huis en op Energiesubsidiewijzer. Het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting checkt uw kredietwaardigheid.

Landelijke Energiebespaarlening

Woningbezitters in Nederland kunnen ook in 2023 nog gebruik maken van de landelijke Energiebespaarlening. Via deze regeling kunt u 1000 euro tot 25.000 euro lenen voor een van de ongeveer twintig vastgestelde duurzame maatregelen in en rond de woning. Voorbeelden zijn ‘hr++’-glas, woningisolatie, een zonneboiler en een warmtepomp. Een complete lijst vindt u op de website van Energiebespaarlening. Als u de woning verbouwt tot een Nul op de Meter woning kunt u zelfs tot 65.000 euro lenen. De hoogte van het rentetarief hangt af van de hoogte van het leenbedrag en de looptijd. Het geld in het fonds is beschikbaar gesteld door de Rijksoverheid en een aantal bedrijven, waaronder de Rabobank. U kunt een Energiebespaarlening aanvragen via hun website. Het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting beheert het fonds en checkt de kredietwaardigheid.