Gaat u verbouwen? Het kan ook groen… en de overheid betaalt mee

Wilt u ook ‘groener’ wonen? Er zijn allerlei manieren om voordelig geld te lenen voor een duurzame verbouwing. Daarmee is groen goed voor uw huis én uw portemonnee.

Groen lenen = goedkoop lenen

Overweegt u een verbouwing of een aanpassing van uw woning? Daar zijn heel veel mogelijkheden voor. Maar heeft u ook wel eens gedacht aan ‘groener’ verbouwen? Denk daarbij bijvoorbeeld aan extra-isolerend glas en een geschikte warmtepomp. Zaken die bij het aanpassen van de badkamer een rol kunnen spelen. Als u ‘groen verbouwt’, wordt uw woning milieuvriendelijker, woont u comfortabeler en gaan uw energiekosten omlaag. In sommige gevallen kunt u voor een groene verbouwing aanspraak maken op subsidieregelingen. Kijk hiervoor op de site van uw gemeente of doe de HuisScan op de website van GreenHome. Ook komt u misschien in aanmerking voor een goedkopere lening. Daarmee levert de investering vaak ook nog een goed rendement op.

Lokale duurzaamheidsleningen

duurzaam

Sommige gemeenten en provincies bieden lokaal een duurzaamheidslening aan voor duurzame verbeteringen. Berichten hierover kunt u vaak vinden in plaatselijke kranten en op de site van uw gemeente, of bij het energieloket van uw gemeente. Het energieloket is een samenwerking van gemeenten, specialisten en lokale initiatieven om woningeigenaren te helpen met het verduurzamen van hun huis. Het doel is zoveel mogelijk woningen te verduurzamen. Voor duurzame verbouwingen is een duurzaamheidslening meestal de goedkoopste manier om te lenen. U betaalt een relatief lage rente over een lening van maximaal 25.000 euro. De aanvrager moet jonger zijn dan 75 jaar. En er komt wel wat papierwerk bij kijken, maar daardoor weet u ook zeker dat u een duurzame investering doet tegen een gunstig tarief. Informatie over de duurzaamheidslening staat op de website van Eigen Huis en op Energiesubsidiewijzer. Het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting checkt uw kredietwaardigheid.

Landelijke Energiebespaarlening

Woningbezitters in Nederland kunnen ook in 2020 nog gebruik maken van de landelijke Energiebespaarlening. Via deze regeling kunt u 2500 euro tot 25.000 euro lenen voor een van de ongeveer twintig vastgestelde duurzame maatregelen in en rond de woning. Voorbeelden zijn ‘hr++’-glas, woningisolatie, een zonneboiler en een warmtepomp. Een complete lijst vindt u op de website van Energiebespaarlening. De hoogte van het rentetarief hangt af van de hoogte van het leenbedrag en de looptijd (van 1,5 procent tot 3,1 procent). Voor deze leningen is 300 miljoen euro beschikbaar gesteld door de Rijksoverheid en een aantal bedrijven, waaronder de Rabobank. De verwachting is dat de bodem van dit speciale fonds al spoedig is bereikt. U kunt een Energiebespaarlening aanvragen via hun website. Het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting beheert het fonds en checkt de kredietwaardigheid.

Rentekorting groene nieuwbouwwoning

Voor het bouwen van een duurzame nieuwbouwwoning verstrekken sommige banken een groene hypotheek met rentekorting. Rabobank geeft bijvoorbeeld een rentekorting van een half procent voor nieuwbouwwoningen met een zogeheten groenverklaring. Alleen nieuwbouwwoningen die voldoen aan strenge regels met betrekking tot energiezuinigheid en het gebruik van gecertificeerd hout krijgen zo’n groenverklaring. Gelukkig voldoen veel nieuwbouwprojecten hier tegenwoordig aan. De aannemer moet de groenverklaring binnen zes maanden na de start van de bouw aanvragen. Zie voor meer informatie het Register Groenverklaringen.