Geld lenen aan kinderen

Uw overweegt een bedrag te lenen aan uw kinderen. Maar hoe pakt u dat handig aan?

Eén van uw kinderen heeft geld nodig. Bijvoorbeeld om een nieuwe auto te kopen. Dan kan het voor iedereen voordelig zijn als u geld aan uw zoon of dochter leent.

Maar hoe pak u dat handig aan? Legt u wel of niet iets vast? Rekent u wel of geen rente? En gaat u wel of niet naar de naar de notaris?

Op papier?

U bent formeel niet verplicht de zaak op papier te zetten. Maar het is wel verstandig. Ten eerste schept u daarmee duidelijkheid. Geld lenen aan kinderen kan weleens leiden tot ruzie, weten notarissen uit de praktijk. Bijvoorbeeld omdat er achteraf onduidelijkheid bestaat over aflossen. Of de lening moet later verrekend worden bij het verdelen van de erfenis. Dan kan goedbedoelde hulp een bron van ruzie worden tussen broers en zussen. omdat zij vaak niet weten of het nu een lening was of een schenking. Bovendien kan de Belastingdienst in sommige gevallen denken dat het niet om lening gaat, maar om een schenking. En daarover moet de ontvanger soms belasting betalen. Het is dus verstandig om de afspraken op papier vast te leggen. U kunt dit zelf doen. Op internet vindt u verschillende voorbeelden.

Rente?

U bent niet wettelijk verplicht om rente te vragen over de lening. Als u toch een rente in rekening brengt, dan kunt u die later (gedeeltelijk) kwijtschelden.

U mag aan uw kinderen namelijk jaarlijks 5.677 euro belastingvrij schenken (2022). Zo kunt u eerst rente aan uw kind vragen en deze rente later weer teruggeven door een schenking te doen. Direct kwijtschelden mag ook, als u maar binnen de vrijstelling blijft.

Naar de notaris

U kunt voor een lening aan uw kinderen ook een notariële akte op laten stellen. Dit is nog veiliger dan zelf afspraken vastleggen. Met een notariële akte staat de echtheid van de handtekening vast: hierover kan geen meningsverschil ontstaan. Een ander voordeel van de notariële akte is dat u de wil tot (al dan niet gunstig) lenen vastlegt. De notaris is bijvoorbeeld verplicht om te onderzoeken of partijen hun wensen helder kunnen formuleren. Als iemand onder druk moet tekenen, werkt de notaris niet mee.

Een notariële akte kost al snel enkele honderden euro’s. Informeer dus altijd vooraf bij de notaris naar de kosten die u kunt verwachten.