Geld pinnen? Pas op voor oplichtingstrucs

Als u contant geld uit een geldautomaat wilt halen, maar er na het ingeven van uw pincode geen geld uit de automaat komt, pas dan op. Dit kan een truc van criminelen zijn. Zij zorgen ervoor dat het geld klem komt te zitten in de automaat en halen het later op. Deze truc heet cash trapping. Dit is wat u erover moet weten.

Hoe werkt cash trapping?

Bij cash trapping plaatsen dieven een afdekplaatje voor de gleuf van de geldautomaat. Als u vervolgens bij deze automaat gaat pinnen, lijkt alles normaal te verlopen. Maar als op het scherm staat dat u het geld kunt uitnemen, komt het geld niet uit de automaat. U kunt het vergelijken met papier dat is vastgelopen in een printer of kopieerapparaat.

Als de bank open is, gaat u misschien naar binnen om het bankpersoneel te waarschuwen. Als de bank gesloten is of als de geldautomaat niet bij een bank staat, loopt u waarschijnlijk weg. De dieven halen dan snel het geld uit de geldautomaat en gaan er met het geld vandoor.

Cash trapping is niet nieuw, maar komt de laatste tijd weer vaker voor.

Hoe herken ik het?

Cash trapping herkennen is lastig. Een Geldmaat met een cash trap ziet er bijna hetzelfde uit als normaal. De gleuf waar het geld uitkomt is vaak alleen wat smaller. Het kan dus helpen om goed te kijken hoe de geldautomaat eruit ziet. U kunt ook vóór het pinnen voelen of er iets voor de gleuf zit. Wilt u een groot bedrag pinnen? Pin dan niet het hele bedrag ineens, maar haal eerst een klein bedrag. Als u het niet vertrouwt, ga dan naar een andere geldautomaat.

Wat kan ik doen als ik heb gepind en er geen geld uit de automaat komt?

Blijf bij de automaat en bel de bank. Het telefoonnummer van de bank staat op de geldautomaat. Als u bij de automaat blijft, kunnen de criminelen niet bij uw geld. Vindt u de situatie verdacht? Bel dan de politie via 0900-8844. Zet dit nummer in uw telefoon. Bij spoed kunt u 112 bellen.

Heeft u gepind en bent u slachtoffer van cash trapping? Doe dan aangifte bij de politie.

Krijg ik mijn geld terug?

Ja, als duidelijk is dat het om cash trapping gaat, vergoedt Geldmaat de schade.

Tips om veilig geld op te nemen

 • Leen nooit uw betaalpas of creditcard uit
 • Houd uw pincode altijd geheim en geef deze nooit aan een ander. Ook niet aan de bank. De bank vraagt nooit om pincodes, rekeningnummers en creditcardgegevens.
 • Zorg dat anderen niet mee kunnen kijken als u uw pincode intoetst.
 • Controleer of de pasinvoer met het voorzetmondje gelijk is aan de afbeelding die u ziet op het scherm. Twijfelt u? Gebruik de automaat dan niet.
 • Krijgt u na het pinnen uw betaalpas niet terug? Blijf dan bij de automaat en laat u niet helpen door omstanders. Blokkeer eerst uw pas. Dat kan telefonisch en meestal ook in de app van uw bank. Zet het telefoonnummer van uw bank in uw telefoon.
 • Ga niet in op het aanbod u te helpen van personen bij geldautomaten.
 • Laat u niet afleiden tijdens het pinnen en houdt de gleuf waar uw pasje in zit in de gaten. Als iemand u waarschuwt dat u een muntje heeft laten vallen, wacht dan met kijken tot u uw geld en uw pasje veilig heeft weggestopt.
 • Zorg dat u niet meer geld met uw pas kunt opnemen en betalen dan u nodig heeft. U kunt deze limieten meestal zelf aanpassen via de app van uw bank.
 • Houd uw afschrijvingen in de gaten aan de hand van afschriften, via internetbankieren of in de app van uw bank. Staat in de afschrijving dat u heeft gepind op een plek waar u niet bent geweest of een tijdstip dat niet klopt? Bel dan direct uw bank.
 • Voelt het onveilig om geld op te nemen? Zoek dan een andere geldautomaat op.
 • Meld verlies of diefstal van uw betaalpas of creditcard direct bij uw bank.