Geldzaken? Dat regelt mijn partner…

In veel relaties regelt één van de twee partners de geldzaken. Dat kan prima werken voor allebei. Toch is het goed als beide partners weten hoe de financiën en verzekeringen geregeld zijn. Zo komt u bijvoorbeeld niet direct in de problemen als de partner die alles regelt ziek wordt.

Bankrekeningen

Het is belangrijk dat u weet welke bankrekeningen u en uw partner hebben en bij welke bank(en). Op welke rekening komt het salaris of pensioen binnen? Zijn er ook spaar- of beleggingsrekeningen? Zijn dit en/of-rekeningen? Of staan de rekeningen op één naam? In dat geval kan het handig zijn als de partners elkaar machtigen. De ander kan dan ook altijd bij de rekening. Verder is het belangrijk dat beide partners kunnen internetbankieren. Heeft u dit nog nooit gedaan? Vraag uw partner om het een keer samen te doen, zodat u het kunt leren. Of vraag aan uw bank of u daar hulp bij kunt krijgen. Of volg een cursus, bij SeniorWeb bijvoorbeeld. Dan zult u merken dat het niet moeilijk is. U kunt thuis oefenen met Rabo Internetbankieren via Eenvoudig Bankieren.

Inkomsten en uitgaven

Zorg dat u weet welke inkomsten u samen heeft. Hoeveel komt er per maand binnen aan salaris of pensioen, AOW en toeslagen? En hoeveel bent u per maand kwijt aan de hypotheek of de huur? Het is goed om daarbij stil te staan. Blijven de woonlasten de komende jaren hetzelfde of is de hypotheek bijna afgelost? Kijk ook naar uw verzekeringen. Welke verzekeringen hebben u en uw partner? Zijn die verzekeringen allemaal nog nodig of moeten ze misschien worden aangepast?

Maak een map

Inzicht krijgen in uw financiën hoeft geen grote klus te zijn. Zorg ervoor dat u weet waar u belangrijke papieren kunt vinden. Een map met tabbladen is erg overzichtelijk. Hierin kunt u bankgegevens, hypotheekpapieren, verzekeringspolissen en belastingaangiften of jaaropgaven overzichtelijk bewaren. Zo kunt u alles makkelijk terugvinden. Het is nog makkelijker als u en uw partner samen zo’n map maken. Neem die map ieder jaar samen door. Klopt alles nog?

Voldoende inzicht in geldzaken?

Twijfelt u of u voldoende kennis heeft van uw geldzaken? Of lukt het u en uw partner niet om alles samen op een rijtje te krijgen? Of moet u misschien opeens alles alleen regelen? Vul dan de test in op geldfit.nl. Dat kan anoniem. Als u de vragen heeft beantwoord, ziet u vanzelf of u ‘fit’ genoeg bent en wat er beter kan. Misschien vindt u het moeilijk om controle te krijgen op uw financiën. Dan krijgt u de hulp die bij u past. Bijvoorbeeld een deskundige vrijwilliger van Humanitas of Schuldhulpmaatje, die met u aan de slag gaat om uw geldzaken op orde te krijgen.