Handig sparen met online spaarpotjes

Sparen is handig, omdat u daarmee geld achter de hand houdt voor als u het nodig heeft. Maar wist u dat u uw spaargeld ook kunt verdelen over een aantal online spaarpotjes? Daarmee kunt u verschillende spaardoelen maken en goed overzicht houden over uw geld. Zo maakt u gebruik van online spaarpotjes.

Regelt u uw bankzaken via uw computer of smartphone? Dan kunt u op die manier ook een spaarrekening openen en beheren. U kunt online geld overmaken van uw betaalrekening naar uw spaarrekening of andersom. Bij de meeste banken kunt u ook verschillende spaarpotjes maken, die u een eigen naam en een eigen plaatje kunt geven. Als u geld overmaakt naar uw spaarrekening, kunt u kiezen in welk spaarpotje uw overboeking terechtkomt.

Online spaarpotjes kunnen helpen om meer overzicht te krijgen. Dit kunt u ermee doen.

Sparen voor een buffer

Het is voor iedereen verstandig om een buffer te hebben, waarmee u onverwachte kosten kunt betalen. Misschien heeft u al een online spaarrekening die is bedoeld als buffer. Hierop moet genoeg geld staan voor het vervangen of repareren van apparaten in huis of van de auto. Als u een eigen woning bezit, heeft u ook geld nodig voor woningonderhoud. Met de bufferberekenaar van het Nibud kunt u uitrekenen welk bedrag past bij uw situatie.

Met online spaarpotjes kunt u de onderdelen van uw buffer ook apart houden. U kunt bijvoorbeeld een potje maken voor de reparatie van uw auto en voor het onderhoud van uw woning. Als u hiervoor verschillende potjes maakt, elk met een eigen naam, weet u precies hoeveel geld u voor welk doel beschikbaar heeft.

Sparen voor grote uitgaven in de toekomst

Droomt u van een eigen camper? Of wilt u over een paar jaar een groot feest geven of een mooie vakantiereis maken? Het is een goed idee om voor zulke grote uitgaven te sparen. U kunt bijvoorbeeld iedere maand een vast bedrag apart zetten, zodat u weet wanneer u uw doel bereikt. Het is handig om dit bedrag automatisch te laten overmaken naar uw spaarrekening, zodat u niet in de verleiding komt om het uit te geven aan andere zaken. Weet u niet zeker hoeveel u per maand kunt missen? Dan kunt u ook aan het einde van de maand kijken of u geld overhoudt om naar uw spaarrekening over te maken.

Sparen voor de energierekening

Iedere maand betaalt u een bedrag aan uw energieleverancier, het termijnbedrag. Dit bedrag is een schatting. Het kan zijn dat u achteraf geld terugkrijgt, maar het kan ook gebeuren dat u moet bijbetalen. Dat laatste kunt u voorkomen door te kiezen voor een hoger termijnbedrag. Uw energieleverancier schrijft dan maandelijks een hoger bedrag van uw rekening af. Maar u kunt ook zelf sparen voor het geval dat u moet bijbetalen. Dat heeft als voordeel dat u zelf kunt beslissen over het geld. En als de energieleverancier failliet gaat, heeft u in ieder geval uw geld nog. Ook hiervoor kunt u een online spaarpotje gebruiken. Als u het geld uiteindelijk toch niet hoeft te gebruiken voor uw energierekening, heeft u een leuke meevaller.

Sparen voor jaarpremies

Soms kunt u geld besparen door verzekeringspremies per jaar te betalen, bijvoorbeeld de premie van uw woonverzekering of zorgverzekering. Dat kan voordelig zijn, maar u moet dan wel in één keer een groot bedrag kunnen missen. Als u dat niet heeft, is het een goed idee om hiervoor te sparen. Dan kunt u op het moment dat u de premie moet betalen, meteen de hele jaarpremie overmaken.

Spaartips

  • Stel doelen die u kunt halen. Sparen voor een dure camper terwijl u maar 50 euro per maand kunt missen, is niet motiverend.
  • Verdeel het geld dat u wilt sparen automatisch over uw spaarpotjes. Dan is de kans groter dat u het spaardoel haalt.
  • Kijk regelmatig hoe ver u al bent in het bereiken van uw doel. Dat maakt het makkelijker om het sparen vol te houden.
  • Heeft u een meevaller, zoals een belastingteruggave of bonus? Maak die ook over naar een spaarpotje. Zo gaat het sparen sneller.
  • Gebruik slimme overboekingen, waarmee u bijvoorbeeld uw wisselgeld kunt sparen of een bepaald deel van uw inkomen opzij kunt zetten.