Handige hulpmiddelen bij uw geldzaken

Weet u niet altijd waar uw geld naartoe gaat? Bent u wel eens verrast door het saldo op uw bankrekening? De app voor mobiel bankieren van uw bank kan u daarbij helpen. Maar er zijn nog meer handige hulpmiddelen, die uw geldzaken makkelijker maken.

Regelt u uw bankzaken op de computer? Dan heeft u met internetbankieren allerlei mogelijkheden om grip op uw geld te houden. U kunt bijvoorbeeld grafieken vinden van uw inkomsten en uitgaven, vaak ook per kostenpost. Maar een computer heeft u niet altijd bij de hand en een smartphone vaak wel. Daarom is het handig om ook geldapps te gebruiken. En er zijn nog meer handige digitale hulpmiddelen.

De app van de bank

Regelt u uw bankzaken via uw smartphone? Dat is handig, want dan kunt u op ieder moment uw betaalgegevens bekijken en uw saldo controleren. Vergeet u weleens om aandacht te besteden aan uw bankzaken? Of wilt u het zo snel mogelijk weten als u een laag of een hoog saldo heeft? Dan kunt u zich door de app laten waarschuwen als uw tegoed onder een bepaalde grens daalt of boven een bepaalde grens stijgt. Ook als er een betaling binnen is of een uitgave is afgeschreven, kunt u een seintje laten sturen. Dat heet een alert. Bij de Rabobank kunt u een alert ontvangen via sms, e-mail of via de app. U kunt dus ook een alert ontvangen als u uw bankzaken alleen via de computer regelt. Het voordeel van alerts is dat u meteen kunt bijsturen als dat nodig is. Heeft u een groot bedrag ontvangen? Dan kunt u betalingen doen die u had uitgesteld of u kunt een deel overmaken naar uw spaarrekening. Staat u rood of kan dat binnenkort gebeuren? Dan kunt u misschien geld overmaken van uw spaarrekening naar uw lopende rekening. Dat voorkomt vervelende verrassingen.

Waar gaat mijn geld naartoe?

De app voor mobiel bankieren van de Rabobank heeft een handig extraatje om uitgaven te sorteren. Het heet Waar gaat mijn geld naartoe? en het is te vinden onderaan het overzicht van uw bankrekeningen in de app. Zo hoeft u zich niet meer af te vragen waar uw geld naartoe is gegaan.

Digitaal huishoudboekje

Betaalt u uw uitgaven vooral contant? Dan kan een digitaal huishoudboekje handig zijn. U kunt hierin precies bijhouden wat u uitgeeft aan vaste lasten, autokosten, boodschappen en andere kosten. Als u dit regelmatig doet, merkt u vanzelf waar het geld naartoe gaat en waarop u misschien kunt besparen.

Nibud bewaarwijzer

Vindt u het lastig om te onthouden waar u belangrijke documenten bewaart? Heeft u bijvoorbeeld een deel van uw papieren in mappen en deel op uw computer? Of bewaart u bepaalde documenten op internet, bijvoorbeeld in Mijn Toeslagen, Mijn Pensioenoverzicht en Mijn OV-chip? Met de Nibud Bewaarwijzer kunt u van alle belangrijke documenten vastleggen waar u ze bewaart. Ook kunt u hierin aangeven hoe u berichten van instanties ontvangt, per post, per e-mail of in de ‘Mijn-omgeving’. Als u de bewaarwijzer heeft ingevuld, kunt u die naar uzelf laten toesturen per e-mail.

Checklist gezamenlijke administratie

Als u getrouwd bent of samenwoont, is het handig als u uw geldzaken samen bijhoudt. Dan weet u allebei hoe u er financieel voorstaat en waar het geld naartoe gaat. Welke gegevens u precies met elkaar deelt, kunt u zelf bepalen. Het is verstandig om daar met uw partner over te praten en duidelijke afspraken te maken. Deze checklist van het Nibud helpt daarbij.

FiKks, voor hulp bij schulden

Kunt u uw rekeningen niet betalen? Of moet u een onverwachte uitgave doen en heeft u geen buffer? Dan kunt u hulp vragen met de app FiKks. Deze app is bedoeld om mensen met geldzorgen in contact te brengen met een buddy, een geschoolde vrijwilliger die hen kan helpen. U kunt via de app met uw buddy overleggen over de aanpak van uw betalingsproblemen, bijvoorbeeld door samen te kiezen welke rekening het eerst moet worden betaald. Ook kunt u via de app vragen stellen aan uw buddy. U blijft daarbij anoniem. De buddy heeft een basiscursus gevolgd voor het geven van hulp bij geldzorgen.