Heb ik een overlijdensrisicoverzekering nodig?

Redt u of uw partner het financieel als één van u beiden zou overlijden? Is er voldoende inkomen om in hetzelfde huis te blijven wonen, of is verhuizen noodzakelijk? Met een overlijdensrisicoverzekering zorgt u ervoor dat u of uw partner een bedrag ontvangt als u overlijdt.

Als iemand overlijdt, zijn de emotionele gevolgen groot. Juist dan is het extra moeilijk om financiële tegenvallers op te vangen. Een overlijdensrisicoverzekering kan daarvoor een goede oplossing zijn. Controleer of u een overlijdensrisicoverzekering nodig heeft.

Een overlijdensrisicoverzekering is alleen nodig als uw partner na uw overlijden te weinig geld heeft. Of als u te weinig geld heeft na overlijden van uw partner. Daarom is het nodig dat u een inschatting maakt van de financiële situatie na het overlijden van één van beiden. Misschien is alles goed geregeld en heeft u recht op partnerpensioen. En misschien lost een overlijdensrisicoverzekering de hypotheek (voor een deel) af. Weet u hoe dat bij u is geregeld? Het is goed om daar eens bij stil te staan.

Is er partnerpensioen?

Als uw partner pensioen heeft opgebouwd bij een pensioenfonds, is de kans groot dat u recht heeft op partnerpensioen van dit pensioenfonds. Dit staat op het Uniform Pensioenoverzicht (UPO) dat u jaarlijks van het pensioenfonds krijgt. Hierop staat bedrag dat uw partner aan partnerpensioen ontvangt na uw overlijden. U kunt ook kijken op mijnpensioenoverzicht.nl. U kunt inloggen met uw DigiD. Op mijnpensioenoverzicht.nl ziet u het totale bedrag aan partnerpensioen dat uw partner ontvangt als u overlijdt, ook als uw partner bij verschillende fondsen pensioen heeft opgebouwd.

Heeft uw partner voldoende inkomen?

Vaak is het partnerpensioen niet het enige inkomen van de partner die achterblijft. Misschien heeft uw partner ook een eigen inkomen of een eigen pensioen. Als u dit bij elkaar optelt, is er misschien wel genoeg geld is om rond te komen. Gemiddeld heeft de achterblijver 70 tot 80 procent van het gezamenlijke inkomen nodig als de partner wegvalt.

Is er een hypotheek?

Aan een hypotheek is vaak een overlijdensrisicoverzekering gekoppeld. Die verzekering zorgt ervoor dat (een deel van) de hypotheek wordt afgelost als een van de twee overlijdt. Daardoor gaan de maandlasten meestal flink omlaag als een van de twee overlijdt. In veel gevallen is een extra overlijdensrisicoverzekering dan overbodig.

Bijzondere situaties

Als u zelfstandig ondernemer bent, ontvangt uw partner waarschijnlijk geen partnerpensioen. En als u in het verleden gescheiden bent, is de kans groot dat het partnerpensioen tegenvalt. Dan wordt het partnerpensioen namelijk verdeeld tussen uw ex-partner en uw huidige partner. Hoe die verdeling uitvalt, hangt af van de duur van het huwelijk. Voor mensen die ooit gescheiden zijn en voor zelfstandig ondernemers is een overlijdensrisicoverzekering misschien handig. 

Bedrag, looptijd en begunstigde

Bij een overlijdensrisicoverzekering kiest u zelf welk bedrag er uitgekeerd moet worden. Ook de looptijd van de verzekering kiest u zelf, bijvoorbeeld 5 jaar of 10 jaar of totdat de hypotheek is afgelost. Vanaf dat moment gaan de vaste lasten omlaag en is er minder inkomen nodig. U bepaalt ook zelf wie het bedrag ontvangt. Dat is de ‘begunstigde’ op de polis. Dat kan uw partner zijn, maar ook uw kinderen of uw huisgenoot.