Heb ik recht op zorgtoeslag?

Ik stop binnenkort met werken. Heb ik nu recht op zorgtoeslag?

Dat hangt onder andere af van uw inkomen en uw persoonlijke omstandigheden.

Om zorgtoeslag te krijgen moet u in 2023:

  • 18 jaar of ouder zijn en de Nederlandse nationaliteit hebben.
  • een Nederlandse zorgverzekering hebben.
  • een inkomen hebben dat niet hoger is dan 38.520 euro (voor alleenstaanden). Als u een toeslagpartner heeft, geldt een maximum gezamenlijk inkomen van 48.224 euro;
  • niet meer vermogen hebben dan 127.582 euro (voor alleenstaanden) of 161.329 euro gezamenlijk (voor partners). Let op: eventuele groene beleggingen tellen mee bij uw vermogen.

De Belastingdienst rekent met het zogeheten ‘toetsingsinkomen’.  Hoe hoog dat is kunt u berekenen op de site van de Belastingdienst.

 

Aanvragen

Zorgtoeslag over 2023 kunt u tot 1 september 2024 aanvragen (of nog wat later als u uitstel voor het doen van aangifte inkomstenbelasting over 2023 heeft gekregen). Vraagt u zorgtoeslag aan, dan ontvangt u vaak automatisch ook een beschikking voor het nieuwe kalenderjaar. Omdat de Belastingdienst eerst uitkeert en pas achteraf controleert, kan het gebeuren dat bij een onterecht ontvangen zorgtoeslag u alles weer terug moet betalen. Zorgt u er dus voor dat u de aanvraag zorgtoeslag met de juiste gegevens doet; dit voorkomt teleurstelling achteraf.

Op de site van de Belastingdienst vindt u veel informatie en een rekenhulp die berekent of u mogelijk in aanmerking komt voor zorgtoeslag. Als u inderdaad in aanmerking komt voor zorgtoeslag, dan kunt u die met uw DigiD via de site van de Belastingdienst aanvragen.