Heeft u de AOW leeftijd bereikt, maar wilt u blijven werken? Zo pakt u dat aan

Nog nooit was de vraag naar ouderen op de arbeidsmarkt zo groot als nu. Heeft u de AOW-leeftijd bereikt, maar wilt u blijven werken? Dan heeft u veel mogelijkheden om uit te kiezen.

De overheid wil ouderen langer aan het werk houden. Dat geldt niet alleen voor vijftigers en begin zestigers. Ook als u AOW ontvangt, bent u welkom op de arbeidsmarkt. Steeds meer gepensioneerden werken nog een aantal jaren door, maar wel op hun eigen manier. Ze werken bijvoorbeeld niet meer alle dagen van 9 tot 5, maar alleen op de uren die ze zelf prettig vinden.

Waar vindt u een baan?

Krijgt u AOW en wilt u graag een aantal uur per week werken? Dan kunt u terecht bij uitzendbureaus voor senioren. Deze uitzendbureaus vindt u vooral online. Zij bieden overal in het land betaald werk aan voor gepensioneerden. Bij een aantal uitzendbureaus kunt u alleen terecht als u AOW krijgt, dus nog niet als u 65 bent. U kunt zich wel eerder inschrijven, maar u krijgt pas werk aangeboden als u AOW ontvangt. Heeft u nog niet de AOW-leeftijd en wilt u uitzendwerk doen? Daarvoor kunt u terecht bij uitzendbureaus voor 55 plussers.

U bent de baas 

Wilt u maar een paar uur in de week werken? Of wilt u meer uren maken? Dat bepaalt u zelf en het is belangrijk om erover na te denken wat voor u het meest prettig is. De meeste AOW’ers die doorwerken, doen dat voor 10 tot 15 uur per week. Een kleine meerderheid blijft bij de organisatie of het bedrijf waar ze al in dienst waren. Het dienstverband wordt dan na het pensioen omgezet naar een nieuw dienstverband met andere voorwaarden. Bij ziekte betaalt uw werkgever maximaal dertien weken door. U bepaalt zelf wanneer u wilt stoppen.

Werkgevers zijn blij met u

Veertig procent van de werkgevers heeft ervaring met gepensioneerd personeel. En driekwart van de werkgevers is tevreden met deze oudere werknemers, omdat ze gemotiveerd, trouw en enthousiast zijn. Bovendien bent u als AOW’er goedkoper dan een jongere werknemer, omdat uw werkgever minder premies afdraagt voor u. Vrouwen maakten de laatste jaren een inhaalslag. Ook komen er steeds meer vacatures voor hoger opgeleide ouderen. We geven een aantal voorbeelden van uitzendbureaus, die zich richten op ouderen.

Uitzendbureau65plus is een groot uitzendbureau met allerlei vacatures, bijvoorbeeld voor chauffeurs, administrateurs, baliemedewerkers, conciërges of beveiligers. U vindt er ook banen in het onderwijs en banen voor hoger opgeleiden.

Actief65+ biedt administratief werk aan, banen in de schoonmaak, boekhouding en heeft werk voor chauffeurs.

ErvarenJaren heeft vacatures in de administratie, dienstverlening, financiën, onderwijs, techniek, transport en zorg. U kunt hier ook terecht als u boven de 50 bent, maar nog niet de AOW-leeftijd heeft.

Bij KlusHeeren kunt u werken als vakman in het onderhoud van bijvoorbeeld scholen of kantoorgebouwen.

ZilverWerkt biedt werk in de horeca. ZilverWerkt en KlusHeeren zijn van hetzelfde bedrijf.