Wonen zoals u dat wilt
Praten over geld is niet altijd makkelijk. Veel mensen praten niet met vrienden of familie over geldzaken of over bijvoorbeeld financiële problemen. Dat is jammer, want een gesprek is vaak de eerste stap naar een oplossing.
Rabobank heeft onderzocht over welke geldzaken mensen praten en met wie. De meeste partners praten met elkaar over financiële problemen of twijfels. Maar 4 op de 10 mensen doet dat niet met goede vrienden of familie. Ook mensen zonder partner houden hun geldzorgen vaak voor zich. Dat komt omdat mensen zich ervoor schamen als het financieel niet goed gaat.
Praten over geldzorgen kan helpen om uw zorgen te verlichten en om een oplossing te vinden. Dit zijn redenen om over geld te praten.
Ligt u wel eens wakker van een onbetaalde rekening? Maakt u zich zorgen omdat alles steeds duurder wordt en uw inkomen niet stijgt? Of bent u gespannen omdat u twijfels heeft over uw financiële situatie? Dan kan het helpen om daarover te praten met iemand bij wie u zich op uw gemak voelt. Neem een goede vriend of vriendin of een familielid in vertrouwen en vertel wat u dwarszit of onzeker maakt. Het kan enorm opluchten als een ander naar uw zorgen luistert en belangstelling heeft voor uw problemen.
Als u praat over uw geldzorgen, zult u ontdekken dat u niet de enige bent die ermee te maken heeft. Misschien heeft de persoon met wie u praat zelf ook geldzorgen of misschien kent hij of zij mensen die hetzelfde meemaken als u. Het kan een fijn gevoel geven om te beseffen dat u niet de enige bent met financiële problemen. U kunt zich daardoor minder schuldig of beschaamd voelen.
Heeft u uw twijfels, zorgen en problemen gedeeld? En was het een prettig gesprek? Misschien biedt de ander aan om u te helpen uw problemen op te lossen. Of misschien kunt u om hulp vragen. Het maakt niet uit of de ander zelf goed is in het regelen van geldzaken of niet. Als u samen de problemen aanpakt, kunt u elkaar steunen. Bijvoorbeeld als u een bedrijf moet bellen om te vragen of u uw rekening in gedeeltes kunt betalen. Of als u op zoek gaat naar goedkopere manieren om boodschappen te doen. Of als u iets leuks wilt doen zonder veel geld uit te geven.
Als u met anderen over geld praat, ontdekt u misschien dat er slimme oplossingen zijn waar u zelf niet aan heeft gedacht. U kunt praten over mogelijkheden om uw inkomen te verhogen. Misschien heeft u recht op toeslagen, waar u zelf niet aan had gedacht. Bijvoorbeeld zorgtoeslag of huurtoeslag. Ook als u vorig jaar geen toeslag kreeg, kan het zijn dat u daar dit jaar wel recht op heeft. Heeft de ander zijn of haar geldzaken goed op orde? Vraag dan eens hoe dat is gelukt. Spaart de ander iedere maand? Hoeveel geld is hij of zij kwijt aan boodschappen? Welke afspraken maken anderen met hun partner?
Heeft u behoefte aan iemand die u helpt om inzicht te krijgen in uw geldzaken? Een handig hulpmiddel is de app voor mobiel bankieren van uw bank. Die geeft veel informatie over uw inkomsten en uitgaven. Het kan helpen om daar samen naar te kijken. Wilt u inzicht krijgen in uw inkomsten en uitgaven en bijvoorbeeld een begroting of budgetplan maken? Dan is het fijn om dat samen te doen met iemand die daar ervaring mee heeft. Of praat eens met uw bank over uw geldzorgen.
Vraagt u zich af of u niet teveel belasting betaalt? Heeft u hoge zorgkosten en wilt u weten of u deze kunt aftrekken? Of heeft u vragen over hypotheekrenteaftrek? Over belastingzaken kunt u bijvoorbeeld praten met een belastingadviseur. Als u lid bent van een ouderenbond of vakbond, kunt u ook daar hulp krijgen. Of vraag eens aan familie of kennissen hoe zij hun belastingzaken regelen. Waar halen zij hun informatie vandaan? Zo kunt u op goede ideeën komen. Iedereen heeft met belastingen te maken en u kunt er veel van leren door er met anderen over te praten.
Komt het vaker voor dat u een rekening niet kunt betalen? Heeft u schulden en weet u niet hoe u die kunt oplossen? Of heeft u geen geld meer om uw boodschappen te betalen? Dan is het goed om hulp in te schakelen. In iedere gemeente zijn schuldhulpverleners die u kunnen helpen. Weet u niet hoe u een schuldhulpverlener kunt vinden? Vraag mensen in uw omgeving om u te helpen. Of kijk op Geldfit.nl voor tips vinden om uw geldzaken op orde te krijgen.
Regelt uw partner de geldzaken en vraagt u zich af hoe dat moet als u er alleen voor komt te staan? Of vraagt u zich af hoe u uw geld moet beheren als uw gezondheid achteruitgaat of als u gaat dementeren? Daar zijn oplossingen voor en het kan goed zijn om daarover te praten voordat het echt nodig is. Als u een partner heeft, is het goed om in ieder geval met hem of haar hierover te praten. Het is belangrijk dat u allebei weet welke bankrekeningen er zijn, hoe uw financiën geregeld zijn en of u bijvoorbeeld een overlijdensrisicoverzekering heeft afgesloten. Ook is het goed om met elkaar te praten over wat uw wensen zijn als één van beiden niet meer in staat is zijn geldzaken te regelen. U kunt hier ook over praten met een zoon of dochter. Misschien wil hij of zij u nu of later helpen bij uw geldzaken.