Heeft u genoeg voor later?

Minder dan de helft van de Nederlanders zet geld opzij voor opleiding, pensioen en zorg. En dat terwijl we straks meer zelf gaan betalen voor zorg en pensioen. Dit blijkt uit onderzoek van het Nederlands Instituut Budgetvoorlichting (Nibud) in opdracht van Rabobank.

Sparen belangrijker

Eigen reserves worden de komende jaren steeds belangrijker, want naast een gezonde buffer voor onverwachte uitgaven, verwacht de overheid dat iedereen meer bijdraagt aan bijvoorbeeld zorg en pensioen.  Uit het onderzoek blijkt dat slechts 2 op de 5 Nederlanders geld opzij zet voor een eigen woning, studie, arbeid, pensioen en zorg. Terwijl bijna de helft (48 procent) van de meer dan tweeduizend ondervraagden aangeeft ongerust te zijn over hun financiële toekomst. Veel Nederlanders die zich financieel zouden kunnen voorbereiden op toekomstige uitgaven, doen dit dus in de praktijk niet of onvoldoende.

Kloof

Het onderzoek toont aan dat er een kloof bestaat tussen wat mensen verwachten nodig te hebben en wat ze werkelijk nodig hebben. Zo schatten 18- tot 34-jarigen hun pensioenleeftijd bijvoorbeeld verkeerd in. Ze verwachten rond hun 69ste AOW te ontvangen, in werkelijkheid krijgen ze dat twee jaar later; vanaf hun 71ste.

Zorgwekkend

“In een periode waarin de overheid meer financiële zelfredzaamheid van haar burgers vraagt, vind ik het zorgwekkend dat minder dan de helft van de respondenten zichzelf het meest verantwoordelijk voelt voor de financiële situatie na pensioen", aldus prof. Barbara Baarsma, directeur kennisontwikkeling Rabobank. "Zeker als mensen eerder met pensioen willen en nu de AOW-leeftijd omhoog gaat, moeten mensen zich realiseren dat zelf vermogen opbouwen nodig is om dat mogelijk te maken."

Administratie

Beter sparen begint met meer overzicht. Een goede administratie helpt daarbij.