Heeft u moeite met pinnen? Zo wordt het makkelijker

Contant geld halen kan meestal dichtbij huis bij een geldautomaat. Vindt u het lastig om zelf geld te pinnen? Er zijn hulpmiddelen die het pinnen makkelijker maken. Zo kunt u zelf geld blijven halen.

Heeft u contant geld nodig voor het afrekenen van uw boodschappen of om andere betalingen mee te doen? Dan is het fijn als u dat geld zelf kunt pinnen. Deze hulpmiddelen kunt u daarbij gebruiken.

Hulpmiddel voor het pakken van uw pas

Vindt u het moeilijk om het pasje uit de automaat te trekken, bijvoorbeeld omdat u reuma heeft en daardoor minder goed kunt knijpen met uw vingers? Dan kunt u bij uw bank een hulpmiddel aanvragen, waarmee u altijd grip heeft op uw pas. Dit hulpmiddel heet een Card Puller of een Paspakker. Daarmee kunt u het pasje zonder moeite uit de automaat trekken. U kunt dit hulpmiddel gratis aanvragen bij uw bank.

Thuis oefenen

Weet u niet precies hoe de geldautomaat werkt of bent u bang dat u iets fout doet? Als u thuis een computer, tablet of smartphone heeft, kunt u op internet leren hoe de Geldmaat werkt. De Geldmaat is de gele pinautomaat van de samenwerkende banken. Iedere Geldmaat werkt op dezelfde manier. Het maakt niet uit bij welke bank u klant bent. U kunt thuis een video bekijken over het opnemen van een vast bedrag of over het zelf kiezen van biljetten. U kunt ook een handleiding downloaden en afdrukken, zodat u die kunt meenemen naar de geldautomaat.

Hulp van een medewerker

Bij sommige winkels van Primera, Bruna en The Readshop kunt u hulp krijgen van een medewerker bij het bedienen van de Geldmaat. U kunt aan de medewerker vragen stellen. Hij of zij kan u bijvoorbeeld vertellen op welke knop u moet drukken om de juiste biljetten te krijgen of om een bon af te drukken. Ook kunt u hulp krijgen als u biljetten wilt storten.
De winkels waar u hulp kunt krijgen, hebben een sticker op de winkeldeur of de etalage. Op de sticker staat ‘geldmaat plus assistentie’. U kunt de winkels ook online zoeken met de Locatiewijzer.

Geldmaat met spraakondersteuning

Kunt u niet goed zien wat er op het scherm staat, bijvoorbeeld omdat u slechtziend bent? Dan kunt u kiezen voor een Geldmaat met spraakondersteuning. Hiervoor heeft u een koptelefoon nodig die u in de geldautomaat kunt steken. U kunt hiervoor uw eigen koptelefoon gebruiken. Met de koptelefoon kunt u instructies beluisteren voor de bediening van de geldautomaat.

Pinnen met zijn tweeën

Als u onzeker bent tijdens het pinnen, kan het fijn zijn om een vertrouwd persoon mee te nemen. Hij of zij kan u helpen bij het aanwijzen van de juiste knoppen. Het geeft ook een veilig gevoel om met zijn tweeën te zijn als u het geld wegstopt in uw portemonnee. Zorg er wel voor dat de persoon die met u meegaat niet uw pincode ziet. Laat uw betaalpas nooit door iemand anders gebruiken.

Betalen met uw bankpas of telefoon

Gebruikt u contant geld om te betalen in winkels? U kunt tegenwoordig ook bijna altijd betalen met uw bankpas of met uw telefoon. Dat is veilig en ook heel makkelijk. U hoeft uw pincode vaak niet eens in te toetsen. Dat heet contactloos betalen. Zo heeft u minder vaak contant geld nodig.