Help, ik moet toeslagen terugbetalen

Vorig jaar kreeg u te veel huurtoeslag of zorgtoeslag. En nu moet u terugbetalen. Wat betekent dat voor u?

Als u vorig jaar te veel huurtoeslag of zorgtoeslag heeft gekregen, ontvangt u dit jaar een brief van de Belastingdienst waarin staat hoeveel u moet terugbetalen. Bij die brief zit een acceptgiro waarmee u het bedrag kunt voldoen. Maakt u gebruik van MijnOverheid? Dan krijgt u de brief ook in uw digitale berichtenbox.

Waarom terugbetalen?

De Belastingdienst berekent uw toeslag altijd eerst met voorlopige gegevens. Op basis daarvan krijgt u een voorschot. Pas in het jaar daarop, wanneer uw echte gegevens bekend zijn, maakt de Belastingdienst een definitieve berekening. Als blijkt dat het voorschot te hoog was, moet u het verschil terugbetalen.

Betalingsregeling

Als u de te veel ontvangen toeslag niet in één kunt keer kunt terugbetalen, is een betalingsregeling mogelijk. Dat kan op twee manieren:
  • U betaalt in maandelijkse termijnen.
  • U kunt uw toeslag laten verrekenen met de toeslag die u nu krijgt.
Houd er rekening mee dat allebei de opties geld kosten: u moet rente betalen. Zijn ook bovenstaande betalingsregelingen niet mogelijk voor u, omdat u het maandbedrag écht niet kunt betalen, dan is het misschien mogelijk een persoonlijke betalingsregeling te krijgen.

Bezwaar maken

Heeft u het idee dat er een fout is gemaakt en dat u ten onrechte moet terugbetalen? U kunt dan binnen 6 weken na de datum van de beschikking bezwaar maken. Dat doet u via een ondertekende brief aan de Belastingdienst.

Hoe voorkom ik dat ik moet terugbetalen?

Is er iemand overleden, gaat u verhuizen of gaat u of uw partner naar een verpleeghuis? Als er iets verandert in uw persoonlijke situatie, geef dit dan zo snel mogelijk door aan de Belastingdienst. Zo voorkomt u dat u te veel (of te weinig) toeslag ontvangt. Op de website van de Belastingdienst vindt u een overzicht van wijzigingen die u moet doorgeven. Controleer daarnaast of u aan de voorwaarden voor toeslag voldoet. Niet alleen bij de eerste aanvraag, maar ook als er iets verandert in uw leven. Alles over toeslagen en uw persoonlijke toeslagen vindt u op de website van de Belastingdienst.

Hulp nodig?

Er zijn organisaties die u kunnen helpen bij het regelen van toeslag. Dat zijn bijvoorbeeld uw gemeente, de woningbouwvereniging (voor huurtoeslag) of een ouderenbond. Op de website van de Belastingdienst kunt u zoeken naar een toeslagenservicepunt  bij u in de buurt. Tip: controleer regelmatig of u aan de voorwaarden voor toeslag voldoet. Niet alleen bij de eerste aanvraag, maar ook als er iets verandert in uw leven. Zo kunt u terugbetalen voorkomen.