Help, mijn pensioendatum is niet hetzelfde als mijn AOW-datum

Uw pensioendatum is niet altijd hetzelfde als uw AOW-datum. Uw AOW-datum staat vast. Uw pensioendatum kunt u voor een deel zelf bepalen. Misschien kunt u op uw werk eerder met pensioen of misschien keert uw lijfrente voor uw AOW-datum uit. Wat is dan de beste keuze?

De overheid stelt de AOW-datum vast. Het hangt van uw geboortedatum af wanneer u AOW krijgt. In uw pensioenregeling staat op welke leeftijd u pensioen krijgt. De pensioenleeftijd verschilt per pensioenfonds. Vaak is het 67 of 68 jaar, maar 65 komt ook voor. Maar u hoeft zich niet altijd aan die leeftijd te houden. Meestal kunt u zelf kiezen wanneer u uw pensioen laat ingaan.

Eerder met pensioen

Bij de meeste pensioenfondsen kunt u ervoor kiezen om uw pensioen eerder te laten ingaan dan uw AOW-leeftijd. Bij sommige fondsen kunt u al met pensioen als u 55 jaar bent. Houd er rekening mee dat uw pensioen lager wordt als u eerder met pensioen gaat. U bouwt dan een paar jaar minder pensioen op. En uw pensioen wordt over een langere periode uitgekeerd.

Extra inkomen vóór AOW-datum

Als u eerder met pensioen gaat, heeft u misschien tijdelijk extra inkomen nodig om de periode tot uw AOW-leeftijd te overbruggen. Dat kan door bij uw pensioenfonds te kiezen voor een hoog-laagpensioen. Dan krijgt u een hoger pensioen in de jaren waarin u nog geen AOW krijgt. Vanaf het moment dat u AOW krijgt, gaat uw pensioen omlaag. Heeft u een lijfrenteverzekering? Soms is het mogelijk om uw inkomen tot de AOW-datum aan te vullen met een (tijdelijke) lijfrenteuitkering. Dit kan niet met elke lijfrente. Dit zijn de regels.

  • Lijfrenteverzekeringen die u voor 1992 heeft afgesloten, mag u laten uitkeren wanneer u wilt.
  • Lijfrenteverzekeringen die u heeft afgesloten voor 2006, mag u gebruiken om de periode tot de AOW te overbruggen. U mag ze ook later laten ingaan.
  • Lijfrenteverzekeringen die u voor 2014 heeft afgesloten, mag u alleen vanaf uw 65ste laten uitkeren.
  • Lijfrenteverzekeringen die u daarna heeft afgesloten, mag u pas vanaf de AOW-leeftijd laten uitkeren.

Hoe zit het met de belastingen?

Als u de AOW-leeftijd bereikt, gaat u minder belasting betalen. Daarom is het financieel aantrekkelijk om uw pensioen of lijfrenteuitkering in te laten gaan als u AOW krijgt. 

Later met pensioen

In de meeste cao’s en arbeidscontracten staat dat het dienstverband eindigt als iemand de AOW- of pensioenleeftijd bereikt. Misschien wilt u langer doorwerken. Hierover moet u afspraken maken met uw werkgever. Als u doorwerkt na uw AOW-leeftijd, gaat de AOW gewoon in. Die kunt u niet uitstellen. Maar een lijfrenteuitkering kunt u wel uitstellen. Deze uitkering moet uiterlijk vijf jaar na de AOW-datum ingaan. Ook uw pensioenuitkering kunt u uitstellen. Vaak mag dit ook tot uiterlijk vijf jaar na de AOW-datum. Vraag dit na bij uw pensioenfonds.

Uitstel betekent meer inkomen

Als u uw lijfrenteuitkering en/of uw pensioenuitkering uitstelt, krijgt u straks een hoger inkomen. Als u blijft werken en pensioen blijft opbouwen, wordt uw inkomen straks nog hoger. Met uw werkgever en uw pensioenfonds kunt u bespreken of u pensioen kunt blijven opbouwen. Niet elke werkgever gaat hiermee akkoord. Bij sommige pensioenfondsen mag u tot vijf jaar na de AOW-datum pensioen blijven opbouwen, bij andere pensioenfondsen kunt u maximaal tot uw 67ste pensioen opbouwen.

Uw persoonlijke situatie

Bij de meeste pensioenfondsen kunt u inloggen met uw DigiD om uw persoonlijke gegevens te bekijken. Meestal kunt u ook zien wat het financieel betekent als u uw pensioen eerder of later laat ingaan. Of wat er gebeurt als u kiest voor een hoog-laagpensioen. Soms is het zelfs mogelijk om ook de gegevens van een lijfrenteverzekering in te voeren, zodat ook deze wordt meegenomen in de berekening.