Het lukt u niet om voor 8 mei uw aangifte te doen, wat nu?

Moet u uw belastingaangifte nog invullen, maar lukt het u niet om dit voor 8 mei te doen? Uitstel aanvragen is niet moeilijk en iedereen krijgt het, als u het maar op tijd aanvraagt.  

De aangifte inkomsten­belasting over het jaar 2020 moet uiterlijk 8 mei 2021 bij de Belastingdienst zijn. Eerst was dat 1 mei, maar door een computerstoring in maart geeft de Belastingdienst u dit jaar een week extra de tijd.   Als u voor 8 mei aangifte doet, krijgt u voor 1 juli 2021 bericht van de Belastingdienst over de belasting die u moet betalen of die u terugkrijgt.

Meer tijd nodig

Heeft u meer tijd nodig om uw aangifte te doen? Dan kunt u uitstel vragen via Mijn Belastingdienst of via de Belastingtelefoon. Daarvoor heeft u alleen uw burgerservicenummer nodig. Iedereen die uitstel aanvraagt, krijgt tot 1 september 2021 de tijd om de aangifte alsnog in te vullen en op te sturen. Het enige waarop u moet letten, is dat u uiterlijk 7 mei uitstel aanvraagt. Na deze datum kunt u geen uitstel meer aanvragen.

Automatisch uitstel

Dit jaar is er geen regeling die automatisch uitstel geeft aan bepaalde groepen. Vorig jaar gaf de Belastingdienst uitstel aan iedereen die een DigiD-machtigingscode voor de belastingaangifte had aangevraagd voor een particuliere aangifte. Hiervoor hoefden zij toen niets te doen. Veel van deze mensen kregen hulp van bijvoorbeeld een vakbond of ouderenbond. Heeft u dit jaar extra tijd nodig om deze reden, dan moet u zelf uitstel aanvragen.

Boete

Vraagt u geen uitstel aan en lukt het u uiteindelijk toch niet om voor 8 mei uw aangifte in te leveren? Meestal stuurt de Belastingdienst u dan een herinnering met de vraag om alsnog aangifte te doen. Doet u dat niet, dan ontvangt u na verloop van tijd een aanmaning. Daarin stelt de Belastingdienst een nieuwe datum voor. Pas als u ook die datum niet haalt, kunt u een verzuimboete krijgen. Deze boete is de eerste keer 385 euro. Heeft u met opzet geen aangifte gedaan, dan kan de Belastingdienst een vergrijpboete opleggen. Deze boete kan oplopen tot meer dan 5.500 euro. Daarnaast legt de Belastingdienst een aanslag op die is gebaseerd op een geschat inkomen.