Hoe betaal ik minder btw over mijn energie en andere vragen over de energierekening

De overheid heeft de btw op stroom, gas en warmte tijdelijk verlaagd. De btw-verlaging van 21 procent naar 9 procent gaat in op 1 juli 2022 en duurt voorlopig tot 1 januari 2023. Niet iedereen merkt de verlaging automatisch in de portemonnee. Soms moet u daar zelf actie voor ondernemen.

Of u meteen iets merkt van de btw-verlaging, hangt af van het soort tarief dat u betaalt. Ongeveer de helft van de huishoudens in Nederland heeft een energiecontract met een variabel tarief. Dat tarief verandert ieder halfjaar en bij snel stijgende prijzen kan er ook een tussentijdse verhoging zijn. De andere helft van de consumenten heeft een contract met een vast tarief. Zolang dit contract loopt, blijft de prijs voor gas en stroom hetzelfde.

Variabel tarief

Heeft u een variabel tarief? Uw energiebedrijf verwerkt de lagere btw in het nieuwe maandbedrag. Dit betekent niet altijd dat uw nieuwe maandbedrag omlaag gaat. 

Omdat de energieprijzen nog iedere maand stijgen, kan het nieuwe maandbedrag dat u moet gaan betalen, ondanks de btw-verlaging, nog steeds hoger zijn dan de maanden daarvoor.

Vast tarief

Heeft u een vast tarief? Dan ligt het aan uw energiebedrijf of de lagere btw wordt doorberekend in het maandbedrag. Veel energiebedrijven doen dat niet en verrekenen de lagere btw pas bij de jaarafrekening. Het is meestal wel mogelijk om zelf een lager maandbedrag te kiezen. Vraag dus bij uw energieleverancier na of de btw al is verlaagd in maandbedrag, zodat u zo nodig zelf uw maandbedrag kunt laten verlagen.

Klopt mijn maandbedrag?

De meeste energiebedrijven informeren u via hun website of via een app over uw energieverbuik. Bij de drie grote energiebedrijven heet dat Tussenstand (Eneco), Termijnbedragadvies (Vattenfall) en TermijnCheck (Essent). Dat advies houdt rekening met uw verbruik en met de belasting. Zo kunt u zien of u aan het eind van het jaar geld terugkrijgt of moet bijbetalen. Zorg dat het energiebedrijf uw actuele verbruik weet. Heeft u een slimme meter, dan gebeurt dat automatisch. Heeft u geen slimme meter, geef dan zelf tussentijds de meterstanden door.

Is het verstandig mijn maandbedrag aan te passen?

Het is het beste als uw maandbedrag overeenkomt met uw verbruik, zodat u bij de jaarafrekening niet hoeft bij te betalen. Het advies van het energiebedrijf is daarop gericht. Is uw maandbedrag lager dan het advies, dan is er een grote kans dat u aan het eind van het jaar moet bijbetalen. Houd daar rekening mee als u het termijnbedrag dat wordt geadviseerd, wilt verlagen. Als uw maandbedrag hoger is dan de energieleverancier adviseert, krijgt u aan het eind van het jaar waarschijnlijk geld terug.

Wat gebeurt er als mijn vaste contract afloopt?

Loopt uw contract met een vast tarief binnenkort af? Dan kunt u aan het einde van de looptijd waarschijnlijk alleen kiezen voor een variabel tarief. Nieuwe contracten met vaste tarieven worden op dit moment niet of nauwelijks aangeboden. U gaat dus meer betalen aan het einde van de looptijd van uw vaste contract. Het is verstandig om de einddatum van uw contract goed in de gaten te houden, zodat u weet wanneer uw tarief gaat veranderen.

Waar moet ik op letten als ik wil overstappen?

Het voordeel van een variabel tarief is dat u altijd kunt overstappen naar een andere leverancier zonder boete. Let er bij het vergelijken van de verschillende energiebedrijven wel goed op of hetzelfde btw-tarief in de prijs is verwerkt. Anders klopt uw prijsvergelijking niet.

Wilt u overstappen met behulp van een prijsvergelijkingswebsite? Let dan goed op of u uw persoonlijke situatie goed kunt aangeven, zoals uw stroom- en gasverbruik. Als u zonnepanelen heeft, moet u ook kunnen invullen hoeveel u gemiddeld teruglevert aan het stroomnet.

Onderzoek hoe de vergelijking tot stand komt. Zijn alle energiebedrijven opgenomen in de vergelijking? En hoe wordt de prijsvergelijkingswebsite betaald door energiebedrijven?

Vraag u ook af hoe belangrijk u het vindt dat de energie duurzaam is opgewekt. De energieleverancier moet hierover informatie geven.

Wat kan ik doen als ik mijn energierekening niet kan betalen?

Heeft u een laag inkomen, dan kunt u recht hebben op een energietoeslag. Heeft u deze toeslag ontvangen en komt u toch in de financiële problemen door de hoge energierekening? Dan kunt u een betalingsregeling afspreken met de energieleverancier of via het geldloket van de gemeente. Er zijn ook energiecoaches die kunnen helpen. Meer informatie vindt u op de website van Geldfit.

U kunt ook bellen met de Nederlandse Schuldhulproute (0800-8115). Daar kunt u anoniem advies op maat krijgen, plus een doorverwijzing naar passende hulp. Heeft u extra hoge energiekosten, bijvoorbeeld vanwege een ziekte, dan heeft u misschien recht op bijzondere bijstand. Neem hiervoor contact op met de gemeente.