Wonen zoals u dat wilt
Voor het eerst een huis kopen kan behoorlijk lastig zijn. U kunt uw zoon of dochter op verschillende manieren hiermee helpen. Misschien kunt u helpen met geld, maar uw kind kan ook veel hebben aan advies, meedenken en begeleiding bij het regelen van de geldzaken. Dit is wat u kunt doen.
Tot en met 2023 kon iedereen die nog geen 40 jaar was belastingvrij een schenking van ruim honderdduizend euro ontvangen voor het kopen van een eigen huis. Zo’n schenking werd een jubelton genoemd. Sinds 2023 is deze belastingvrije schenking afgeschaft. U kunt uw kind nog wel 28.947 euro geven, als uw kind tussen de 18 en 40 jaar oud is (2023). Dit wordt ook wel het jubelkwartje genoemd. Is uw kind ouder, maar is zijn of haar partner nog wel tussen de 18 en 40 jaar? Dan mag het ook. Uw kind hoeft het geld niet per se aan een huis te besteden. U mag deze grote schenking maar één keer in uw leven doen en uw kind moet de schenking aangeven bij de Belastingdienst.
Heeft u niet zoveel geld of wilt u een kleiner bedrag schenken? U mag uw kind ook elk jaar belastingvrij 6035 euro geven (2023). Hierbij is het niet belangrijk hoe oud uw zoon of dochter is. Dit mag op alle leeftijden.
Voor het kopen van een eigen huis, heeft uw kind eigen geld nodig. Is uw kind nog jong, maar wilt u in de toekomst graag een steuntje in de rug geven bij het kopen van een eigen huis? Dan kunt u beginnen met sparen of beleggen voor uw kind. Als uw kind nog geen 18 is, kunt u dat doen op een rekening die op naam van uw kind staat. Als uw zoon of dochter 18 wordt, gaat hij of zij het geld zelf beheren.
U kunt uw zoon of dochter ook helpen met een lening. Een lening heeft als voordeel dat u het geld weer terugkrijgt. Als u meer kinderen heeft, kan een lening eerlijker zijn dan een schenking.
U kunt zelf kiezen of u afspreekt dat uw kind de lening met of zonder rente terugbetaalt. Het kan gunstig zijn om te kiezen voor terugbetaling met rente, omdat deze rente voor het kind aftrekbaar kan zijn. Laat u goed voorlichten over de gevolgen voor de belasting van deze lening binnen de familie.
Als u de financiële mogelijkheden heeft, wilt u misschien een huis kopen voor uw kind. Dat kan een manier zijn om uw kind te helpen en tegelijkertijd uw geld te beleggen. U kunt aan uw kind huur vragen, zodat u (een deel van de) kosten terugverdient. Ook kan het huis meer waard worden, zodat u het in de toekomst met winst kunt verkopen. Maar een huis kopen voor uw kind brengt ook veel kosten en zorgen met zich mee. U moet het huis onderhouden en u bent als verhuurder verantwoordelijk voor het oplossen van problemen, zoals lekkages of een verwarming die het niet doet. Een huis verhuren heeft ook gevolgen voor de belasting. Laat u hierover goed adviseren voordat u deze stap zet.
Geld is niet de enige manier om uw zoon of dochter te helpen bij het vinden en kopen van een geschikte woning. Voor uw kind is het misschien de eerste keer dat hij of zij een woning zoekt, maar u heeft dat waarschijnlijk al vaker gedaan. Door uw ervaringen te delen en samen te praten over woonwensen en mogelijkheden, kunt u veel voor uw kind betekenen. Wat verwacht uw kind van een zelfstandige woning? Hoe gaat uw kind het onderhoud van een eigen huis regelen? Hoe lang wil uw kind in de woning blijven wonen? Is kopen de beste keuze of kan huren ook een oplossing zijn? U kunt het ook hebben over de gevolgen van een relatie of juist van het verbreken van een relatie. Een gesprek over deze zaken kan uw kind helpen zijn of haar wensen duidelijker te krijgen.
U kunt ook veel betekenen door te helpen met zoeken. Zoekt uw kind een huis in een omgeving waar u mensen kent? Dan kunt u misschien uw netwerk inzetten en vragen of zij tips hebben. Gaat uw kind een woning bezichtigen? Misschien kunt u aanbieden om mee te gaan. Twee zien meer dan één. U kunt bijvoorbeeld letten op zaken waar u meer ervaring mee heeft dan uw zoon of dochter, zoals de staat van het onderhoud. Of misschien kunt u beter inschatten of het huis met weinig inspanning of voor weinig geld verbouwd kan worden. Of heeft u meer oog voor voorzieningen in de buurt. Zo kunt u uw kind helpen om te beslissen of het slim is om een bod te doen.
Heeft uw kind een huis op het oog? Dan moeten er nog veel beslissingen worden genomen waarbij u kunt helpen. In sommige situaties kan het verstandig zijn een aankoopmakelaar in te schakelen. U kunt helpen bij het kiezen van de juiste makelaar, maar misschien heeft u zelf ook kennis en ervaring waarmee u uw kind kunt helpen. U kunt bijvoorbeeld meedenken over een bod en over de voorwaarden en clausules in het voorlopige koopcontract.
Als uw kind voor het eerst een huis koopt, is het belangrijk dat de financiën goed op orde zijn. Niet alleen de hypotheek moet betaald worden, er komen ook kosten bij voor een opstalverzekering, reserveringen voor onderhoud en gemeentelijke belastingen. Bij de koop van een appartement zijn deze kosten voor een deel verwerkt in de servicekosten die u maandelijks betaalt aan de Vereniging van Eigenaren. Bij de woonlasten komen nog de andere vaste lasten, die voor elk huis anders kunnen zijn. Denk aan de energiekosten, inboedelverzekering en de kosten voor een internetabonnement. Als uw kind nog weinig ervaring heeft met budgetteren en een administratie bijhouden, kunt u daar misschien bij helpen.
Denk ook aan de aftrek van hypotheekrente. In het jaar van aankoop van de woning zijn er meestal nog meer aftrekbare kosten, zoals taxatiekosten, notariskosten en advieskosten. Ook kunt u hem of haar adviseren contact op te nemen met de bank voor een adviesgesprek.