Intercom
Een intercom met camera is een handige manier om de bezoeker te kunnen zien en spreken zonder de deur open te doen. “Als ik iemand zie die ik niet ken, zeg ik dat ik geen interesse heb en verbreek de verbinding. Ik kan het iedereen aanraden, ook op de begane grond.” Er zijn verschillende slimme deurbellen te koop, waarmee u bijvoorbeeld camerabeelden kunt bewaren en waarmee u op uw telefoon kunt zien wie er voor de deur staat.
Onderbreken
Als er een verkoper aan de deur komt, is het vaak lastig om het gesprek op uw eigen manier te voeren. Lezers die reageerden op onze oproep gebruiken deze manieren om ongewenste bezoekers te onderbreken. “Ik zeg zo snel mogelijk: ‘Misschien mag ik u even onderbreken?’ Geen krachtige taal, maar het werkt wel. Ik zeg dan dat wij voor goede doelen al onze keus hebben gemaakt en verder niets geven. Gaat het om iets anders, dan zegt ik direct dat ik geen belangstelling heb. Gaan ze toch door, dan zeg ik: ‘U hebt gehoord wat ik zojuist zei.’ Tot slot groet ik vriendelijk.” “Komt iemand niet direct ter zake, dan vraag ik wat hij komt doen. Daardoor doorbreek ik zijn ingestudeerde verhaal en sta ik sterker.” “Als er iemand van een energiebedrijf aan de deur komt, dan groet ik vriendelijk. Zodra hij of zij de eerste woorden heeft gezegd, spring ik ertussen met de woorden: ‘Bespaar je de moeite van het hele verhaal. Ik stap jaarlijks over via de Consumentenbond of Vereniging Eigen Huis. Succes bij de volgende.’ Zo doe ik dat en het werkt!” “Ik vraag meteen: ‘Hebben wij een afspraak?’ Daarop is het antwoord altijd nee. Tot slot groet ik vriendelijk en doe de deur dicht.”
Leugentje om bestwil
Sommige mensen vinden het makkelijker om een bezoeker af te wijzen met een leugentje om bestwil. Een paar voorbeelden. “Maak met uw jas aan de deur open. Tegen leuk bezoek zegt u: ‘Je hebt geluk, ik ben net thuis.’ Tegen ongewenst bezoek zegt u: ‘Je hebt pech, ik moet nu weg.’” Ik heb de bel defect verklaard. Dat geeft een hoop rust. Ik voel me nu een stuk veiliger en alleen bekenden kunnen nog onverwacht langs komen. Die bellen mij gewoon op als ze voor de deur staan.” “Ik laat mijn financiën vrijwillig door iemand anders beheren, maar tegen een verkoper aan de deur zeg ik: ‘Ik beheer mijn geld niet zelf, ik mag niks afsluiten.’ Een verkoper denkt dan aan bewindvoering en gaat meestal meteen weg.” “Ik zeg altijd: ‘Ik doe niks zonder met mijn kinderen te overleggen’.”
Alleen erkende collectes
Goede doelen mogen alleen in vastgestelde periodes collecteren. Dat staat onder andere in de plaatselijke krant en op het collecterooster. “Ik weet welke organisatie wanneer collecteert. Ook let ik erop of het een Erkend Goed Doel is. Alleen dan geef ik iets. Daarvoor heb ik een bakje met kleingeld klaarstaan, zodat ik niet mijn portemonnee hoef te pakken.”
Sticker
Veel mensen schreven dat zij een sticker bij de deurbel hebben geplakt, waarop staat dat verkopers en geloofsovertuigers niet welkom zijn. “Dit helpt bijzonder goed. Belt er ondanks die sticker toch iemand aan, dan wijs ik hierop en wens de bezoeker een goede dag, waarna ik de deur sluit.” Een sticker is online te koop, bijvoorbeeld via Nietaandedeur.nl.
Buurtapp
Buurtapps zijn een goede manier om andere bewoners snel te vertellen dat er een ongewenste bezoeker in de wijk is. “Als er iemand komt met een verhaal dat ik niet vertrouw, dan bel ik de politie. Of ik zet het op de buurtapp.”
Geen aankondiging ontvangen
Instanties zoals de gemeente, het waterleidingbedrijf of het energiebedrijf sturen gewoonlijk een aankondiging als er iemand bij u langskomt. Wees dus voorzichtig als er toch iemand van een officiële instantie onverwacht aanbelt. “Een nette heer met een zwarte map en aan zijn hals een koord met een pasje belde bij mij aan. Ik vertrouwde het niet, omdat hij al voor mijn eigen voordeur stond, terwijl ik in een portiekappartement woon. Hij zei dat hij van de gemeente was en dat hij het een en ander wilde vragen. Ik zei dat ik niet op de hoogte was gesteld van zijn bezoek door de gemeente en ook niet door de Vereniging van Eigenaren. Hij ging meteen weg. Daarna heb ik de secretaris van de Vereniging van Eigenaren geïnformeerd.”
Alleen opendoen voor gewenst bezoek
Ook met familie en bekenden kunt u de afspraak maken dat zij hun komst altijd aankondigen. “Ik doe nooit open als er wordt aangebeld, tenzij ik een afspraak met iemand heb. Dat is niet raar, dat is veilig! Vergeet een gewenste bezoeker het een keer te melden? Ook voor de deur kunnen ze nog telefonisch contact zoeken.”