Hoe regel ik een gezonde buffer?

Een financiële buffer is nu misschien wel belangrijker dan ooit. Maar hoeveel heeft u eigenlijk écht nodig?

Een ongeluk komt nooit alleen: is net de wasmachine vervangen, gaat ook de vaatwasser nog kapot en komt er een hoge eindnota van het energiebedrijf. Dan is het fijn als u geld achter de hand heeft. Een reservepotje, een buffer, om die plotselinge rekeningen te kunnen betalen. De vraag is hoeveel geld u hiervoor apart moet zetten. Met een te lage reserve bestaat het risico dat u moet lenen. Met een te hoge reserve doet u zichzelf tekort; u legt dan geld opzij dat u ook zou kunnen uitgeven, beleggen of langer vastzetten met een hogere rente of fiscaal voordelig opzij kunt zetten voor uw pensioen.

Minimale bedragen

Het Nibud (Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting) adviseert voor alleenstaanden een minimumbuffer van 3.000. Gezinnen met thuiswonende kinderen zouden nog meer opzij moeten zetten. Het gaat dan om minimale bedragen, die hard nodig kunnen zijn om apparaten te vervangen of te laten repareren. Voor vervanging van de auto en onderhoud van een eigen huis is deze buffer onvoldoende.

Advies op maat

buffer geld

Er zijn grote verschillen tussen de buffers, die het Nibud adviseert voor bewoners van een huurhuis of van een koophuis. In dat laatste geval is bijvoorbeeld geld nodig voor woningonderhoud of vervanging van de cv-ketel. Iemand met een hoger inkomen, zal misschien duurdere spullen hebben, in een dure auto rijden en waarschijnlijk meer apparaten in huis hebben, die ook meer kosten om te vervangen. Heeft u een dure hobby, een tweede auto of tweede huis, dan heeft u een extra hoge buffer nodig. Op de website van het Nibud of op www.bufferberekenaar.nl kunt u uw persoonlijke adviesbuffer uitrekenen.

Heeft u de voor uw situatie geadviseerde buffer achter de hand? Dan zou u onverwachte uitgaven, moeten kunnen betalen. Ook voor vakanties, vervanging van meubels en dure periodes in het jaar kunt u de buffer gebruiken. U kunt hier uw eigen situatie invullen en zelf aangeven welke bedragen u wilt reserveren voor inventaris, auto, huis of extra’s.

Pensioen

Een gezonde buffer is geen pensioenvoorziening. Heeft u de AOW-gerechtigde leeftijd nog niet bereikt en voorziet u dat uw pensioen weleens kan gaan tegenvallen? Dan moet u misschien nog extra sparen.

Ga er eens voor zitten en maak een overzicht van uw te verwachten AOW en pensioen en de uitgaven na uw pensionering. Bijvoorbeeld door in te loggen op mijnpensioenoverzicht.nl. Hoe langer het nog duurt tot uw pensioen, des te meer mogelijkheden u heeft om nog bij te sparen, bijvoorbeeld door middel van een bankspaarrekening of lijfrenteverzekering. Als er sprake is van een pensioengat, kan dat zelfs met fiscaal voordeel. Meer daarover vindt u op de site van de Belastingdienst. 

Of kijk eens op de site van de Rabobank voor aanvullende informatie.