Hoe regel ik een gratis hoortoestel?

Maar liefst 1,2 miljoen mensen hebben in hun dagelijkse leven moeite om anderen te verstaan. Dit komt uit onderzoek uit 2020 van VeiligheidNL en Erasmus MC. Het onderzoek laat verder zien dat naar schatting 13 procent van de Nederlandse bevolking van 40 jaar en ouder een gehoorverlies heeft van meer dan 35 decibel. Een hoortoestel kan een goed hulpmiddel zijn om problemen met uw gehoor op te lossen. De basisverzekering vergoedt de kosten voor de aanschaf van een hoortoestel voor een deel. Er geldt een eigen bijdrage van 25 procent. Deze bijdrage is niet aftrekbaar van de belasting.

Wilt u geen eigen bijdrage betalen dan kunt u een aanvullende verzekering afsluiten. Voor iedere aanvullende verzekering gelden andere voorwaarden en vergoedingen. Kijk hier dus goed naar. En kies die aanvullende verzekering die het beste bij uw wensen past.

Verschillende groepen gehoorapparaten

Er zijn 5 categorieën gehoorapparaten. De basisverzekering vergoedt (een deel van) de kosten voor categorie 1 t/m 3. Dat zijn de eenvoudige toestellen. Voor categorie 4 moet u een verwijzing hebben van een audiologisch centrum en de (dure) hoortoestellen in categorie 5, vallen vaak helemaal buiten een vergoeding en moet u volledig zelf betalen.

U wilt een ander gehoorapparaat dan de verzekering voorschrijft

U kunt een ander gehoorapparaat uitkiezen dan de basisverzekering voorschrijft, bijvoorbeeld omdat het beter zit of werkt.  Dan betaalt u naast de eigen bijdrage van 25 procent over dit duurdere toestel, ook het bedrag dat het apparaat duurder is dan het gehoortoestel dat de verzekering vergoedt. Deze meerkosten zijn onder strikte voorwaarden wel aftrekbaar bij hulpmiddelen. De audicien kan u hier meer informatie over geven.

Het is dus verstandig om bij het testen van verschillende hoortoestellen steeds te vragen of ze binnen uw verzekering vallen. Het bedrag dat u volledig zelf betaald heeft, is dan onder voorwaarden aftrekbaar voor de belasting. Volgens de Consumentenbond zijn dure apparaten niet per se beter.