Hoe regel ik extra inkomen naast mijn AOW?

Een AOW-uitkering is een inkomen op bijstandsniveau. U kunt er uw noodzakelijke uitgaven mee betalen. Heeft u meer geld nodig, bijvoorbeeld omdat u een lening moet afbetalen, dan moet u op een andere manier extra inkomen proberen te regelen.

Steeds meer mensen met een AOW-uitkering blijven werken om hun inkomen aan te vullen. In totaal hebben ongeveer 215.000 mensen die AOW ontvangen daarnaast een betaalde baan. Een deel van hen heeft het extra inkomen hard nodig, bijvoorbeeld om schulden af te betalen. Dit komt uit een onderzoek dat in opdracht van ouderenbonden is uitgevoerd. Heeft u ook extra inkomen nodig naast uw AOW? Zo kunt u uw AOW aanvullen.

Aanvullende Inkomensvoorziening Ouderen

Als u in het verleden in het buitenland heeft gewoond of gewerkt, kan het voorkomen dat u minder AOW ontvangt. Bijvoorbeeld als u tijdens uw verblijf in het buitenland niet verzekerd was voor de AOW. Voor ieder jaar dat u niet verzekerd was, krijgt u twee procent aftrek. Als u vijf jaar in het buitenland heeft gewoond zonder verzekerd te zijn, verlaagt dat uw AOW-uitkering dus met tien procent. AOW-ontvangers met een inkomen onder bijstandsniveau kunnen een Aanvullende Inkomensvoorziening Ouderen (AIO) aanvragen. U heeft recht op een AIO-aanvulling als u de AOW-leeftijd heeft, in Nederland woont, geen of een onvolledige AOW krijgt, geen of weinig andere inkomsten heeft en niet te veel vermogen bezit. U mag per persoon 7605 euro aan spaargeld hebben. Heeft u een eigen huis, dan mag de overwaarde op uw woning niet hoger zijn dan 64.100 euro.

Toeslagen

Als u een inkomen heeft op bijstandsniveau, heeft u recht op zorgtoeslag. Woont u in een huurwoning met een huur tot 808,06 euro (2023) dan kunt u ook huurtoeslag aanvragen. Op Berekenuwrecht.nl kunt u nagaan of u recht heeft op deze toeslagen. Ook kunt u via deze website opzoeken of uw eigen gemeente tegemoetkomingen voor u heeft.

Bijverdienen met een baan

Bijverdienen naast uw AOW-uitkering mag altijd, ook als u een aanvullend pensioen ontvangt. Uw salaris mag u houden. U moet er wel belastingen en premies over betalen, maar het tarief is lager dan toen u nog niet de AOW-leeftijd had. Dat komt doordat u geen 17,9 procent AOW-premie meer hoeft te betalen (tarief 2023). Als u bijverdient kan dat gevolgen hebben voor uw toeslag. Als u een AOW-toeslag krijgt voor uw jongere partner en uw partner gaat (meer) verdienen, dan kunt u deze toeslag kwijtraken.
Het is niet altijd makkelijk om op latere leeftijd een baan te vinden. Als u geluk heeft, kunt u aan de slag in uw oude beroep, misschien zelfs bij uw oude werkgever. Maar waarschijnlijk moet u op zoek naar iets anders. Uitzendbureaus voor ouderen bieden veel verschillende soorten werk aan, zoals chauffeur, secretaresse, klusjesman of huiswerkbegeleider. Als u in loondienst gaat werken, heeft u recht op het minimumloon. U bent niet meer automatisch verzekerd tegen werkloosheid of arbeidsongeschiktheid.

Geld verdienen met een hobby

Wilt u liever niet meer voor een baas aan de slag, dan kunt u ook zelf een creatieve manier zoeken om wat bij te verdienen met iets wat u leuk vindt. Houdt u bijvoorbeeld van taarten bakken, dan kunt u die aanbieden aan mensen in uw omgeving. Plaats bijvoorbeeld een paar mooie foto’s van uw taarten in een WhatsApp-groep of op Facebook. Houdt u van huisdieren, dan kunt u zich aanbieden als dierenoppas of als hondenuitlater. Of biedt u aan als kleermaker, tekstcorrector, klusjesman of -vrouw of chauffeur. Als u hiermee veel geld verdient, kan de Belastingdienst u als een ondernemer zien. In dat geval moet u misschien belasting betalen over uw inkomsten en BTW afdragen. Het is verstandig dit na te vragen bij de Belastingdienst.

Spullen verkopen op internet

Heeft u spullen die u niet gebruikt? Misschien kunt u ze verkopen via Marktplaats.nl of een andere website voor tweedehands spullen. Denk aan boeken, spellen, kleding, meubels en sportartikelen. Maak goede foto’s van uw spullen en schrijf er een duidelijke en aantrekkelijke beschrijving bij. Als u alleen verkoopt wat u zelf over heeft, hoeft u daar normaal gesproken geen belasting over te betalen.

Geld verdienen met uw auto

Wilt u graag auto blijven rijden, maar vindt u de kosten wel erg hoog? Misschien kunt u uw auto delen met anderen. U kunt uw auto beschikbaar stellen aan mensen in de buurt in ruil voor een vergoeding. Ook kunt u uw auto op internet te huur aanbieden.