Hoe vangt u een dip in uw inkomen op?

Als uw inkomen daalt, heeft dat gevolgen voor uw uitgaven. Geeft u meer uit dan er binnenkomt, dan kunt u in de problemen komen. Hoe sneller u ingrijpt, hoe beter. Deze hulpmiddelen helpen daarbij.

Uw inkomen kan om verschillende redenen naar beneden gaan. Bijvoorbeeld omdat u met pensioen gaat, omdat u werkloos of arbeidsongeschikt wordt of een bijbaan kwijtraakt. Ook een echtscheiding of het overlijden van uw partner kan tot gevolg hebben dat er minder geld binnenkomt.
Het is belangrijk dat u in dat geval snel duidelijk heeft wat uw nieuwe inkomen wordt en welke gevolgen dat heeft voor uw uitgaven. Daarmee voorkomt u de kans op betalingsproblemen en schulden. Wat kunt u doen?

Aanvullingen aanvragen

Als uw inkomen lager is geworden, kunt u misschien (meer) huurtoeslag en/of zorgtoeslag aanvragen. Als uw inkomen onder het minimum daalt, heeft u misschien recht op bepaalde aanvullingen. Heeft u geen volledige AOW-uitkering bijvoorbeeld, dan kunt u een aanvulling aanvragen. Ook de gemeente kan helpen uw inkomen aan te vullen. U kunt dat nagaan op Berekenuwrecht.nl.

Crisismaatregelen gebruiken

Heeft uw inkomensdaling te maken met de coronacrisis, dan kunt u misschien gebruik maken van speciale noodmaatregelen. Zo heeft de overheid regelingen getroffen voor ondernemers en zzp’ers. Kunt u door de coronacrisis uw hypotheek niet meer betalen, neem dan contact op met uw bank om te zoeken naar een oplossing.

Goede administratie

Heeft u uw geldzaken goed georganiseerd? Dat is fijn, want dan kunt u snel zien of het nodig is om te bezuinigen en op welke uitgaven u dat kunt doen. Is uw administratie een rommeltje of niet goed bijgewerkt, breng uw papieren dan eerst op orde. Zorg dat u alle rekeningen die per post of via e-mail binnenkomen direct opent en controleer regelmatig uw bankafschrijvingen. Kunt u wel wat hulp gebruiken bij het op orde brengen van uw administratie? Kijk dan eens op de website van Humanitas Thuisadministratie.
Een begroting is erg handig om te kunnen zien hoeveel geld er binnenkomt en hoeveel u de komende tijd nodig heeft voor vaste lasten, boodschappen en andere zaken. In de begroting kunt u ook zien of u genoeg geld heeft voor uw geplande uitgaven. Als uw uitgaven hoger zijn dan uw inkomsten, kunt u meteen zien hoeveel u tekortkomt. U kunt dan proberen dit bedrag te bezuinigen.

Bezuinigen door te vergelijken

Weet u niet waarop u kunt bezuinigen? Vergelijk uw uitgaven dan eens met de uitgaven van mensen die in een vergelijkbare situatie zitten. Dat kan met het Persoonlijk Budgetadvies van het Nibud. Daarmee ontdekt u aan welke zaken u meer geld uitgeeft dan anderen. Waarschijnlijk zijn dit de uitgavenposten waarop u het makkelijkst kunt bezuinigen. In het Persoonlijk Budgetadvies kunt u ook zien wat het effect is van uw bezuinigingen.

Woonlasten verlagen

Heeft u een eigen huis, dan kunt u misschien uw woonlasten verlagen. Kijk of uw rente omlaag kan, bijvoorbeeld door uw hypotheek over te sluiten of door aan uw bank te vragen of u de rente kunt middelen. Dat betekent dat u profiteert van een lagere rente en de boete hiervoor geleidelijk betaalt.

Vaste lasten verlagen

Minder uitgeven aan vaste lasten is soms makkelijker dan u denkt. Vergelijk bijvoorbeeld de prijzen van energieleveranciers. De kans is groot dat u goedkoper uit bent als u overstapt naar een andere leverancier. Meer tips om rond te komen vindt u in het artikel Zo komt u makkelijker rond met alleen AOW.

Besparen

Het zijn soms de kleine dingen waaraan u ongemerkt veel geld uitgeeft. Denk aan abonnementen, loterijen en impulsaankopen. U kunt veel geld besparen als het u lukt om hierop te bezuinigen. Lees hier nog meer bespaartips.

Meer verdienen

Als u fit bent, kunt u misschien uw inkomen aanvullen door (extra) te gaan werken. Andere mogelijkheden zijn geld verdienen met een hobby, spullen verkopen of uw auto delen. Meer voorbeelden leest u in het artikel Hoe regel ik extra inkomen naast mijn AOW? Bijverdiensten hebben geen invloed op uw AOW-uitkering.

Minder heffingen en belasting betalen

Is uw inkomen gedaald tot bijstandsniveau? Dan kunt u recht hebben op kwijtschelding van gemeentelijke heffingen, zoals rioolheffing en reinigingsheffing. Kwijtschelding (of gedeeltelijke kwijtschelding) kunt u aanvragen bij uw gemeente.
Het kan ook zijn dat u minder inkomstenbelasting hoeft te betalen. Als u een voorlopige aanslag heeft ontvangen, kan die door de inkomensdaling misschien wel omlaag. Het is in dat geval verstandig om aan de Belastingdienst door te geven dat uw inkomen is gedaald.

Meer informatie

Wilt u meer weten over stap voor stap uw geldzaken aanpakken na een inkomensdaling? Kijk dan op de website van het Nibud.

Hulp nodig?

Geldfit.nl helpt u om uw geldzaken op orde te krijgen. Na een korte test op de website ziet u hoe u er op dit moment voor staat. Ook krijgt u direct een paar tips. U kunt ook persoonlijke ondersteuning krijgen. Als u uw postcode ingeeft op de website, ziet u waar u hiervoor bij u in de buurt terecht kunt.