Hoeveel pensioen krijg ik?

Een van de meest gestelde vragen over pensioenen is: hoeveel krijg ik? Dat is voor iedereen anders. Maar wie er even voor gaat zitten, vindt snel een antwoord op deze vraag.

Pensioen is niet alleen het inkomen dat u ontvangt als u stopt met werken. Het kan ook uw inkomen zijn bij arbeidsongeschiktheid. En voor uw partner als u overlijdt, of voor u als uw partner is overleden. Uw totale pensioen, bestaat vaak uit drie delen:

  • De uitkering die u van de overheid krijgt.
  • De uitkering die u van een pensioenuitvoerder krijgt.
  • Het gedeelte dat u zelf regelt. Bijvoorbeeld spaargeld of een lijfrente.

Uitkering overheid

De AOW (Algemene Ouderdomswet) is het basispensioen dat u van de overheid krijgt. Voor gehuwden en samenwonenden is dit 901,07 euro bruto per persoon per maand. Alleenstaanden krijgen 1.316,77 euro bruto (2022). Meer bedragen vindt u in dit artikel.

De meeste mensen bouwen naast AOW een aanvullend pensioen op, zelfstandig of via hun werkgever.

Uitkering pensioenuitvoerder

happy, pensioen, picknick

Uw pensioen bekijken 
Benieuwd naar wat u tot nu toe aan pensioen(en) heeft opgebouwd? Soms is dit bij verschillende pensioenuitvoerders ondergebracht. Bijvoorbeeld omdat u van werkgever veranderd bent. Als u een DigiD heeft, kunt u uw pensioen bekijken via www.mijnpensioenoverzicht.nl. Op deze website ziet u, naast uw AOW, hoeveel pensioen u hebt opgebouwd en bij welke pensioenuitvoerder (pensioenfonds of -verzekeraar). Ook ziet u wat uw nabestaanden krijgen als u overlijdt.

Eigen aanvullende regelingen
Veel mensen bouwen zelf vermogen op voor hun pensioen. Bijvoorbeeld via een lijfrente of banksparen. Informeer bij uw bank naar de bedragen als u lijfrente hebt en de mogelijkheden als u hiermee wil beginnen.

Soms valt de lijfrente al vrij, terwijl u nog aan het werk bent. Bijvoorbeeld omdat u later met pensioen gaat dan u bij het afsluiten gepland had. Het kan slim zijn om het bedrag in uw lijfrente dan verder op te bouwen , of anders in te zetten. Dit kan veel euro’s voordeel opleveren.

Pensioenschijf-van-vijf
Geen DigiD? Het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting ontwikkelde de Pensioenschijf-van-vijf. Daarmee kunt u zien hoeveel u ongeveer te besteden heeft tijdens uw pensioen. Maak nu uw eigen Pensioenschijf-van-vijf en krijg in drie stappen een indicatie van uw toekomstige inkomen.

Hoeveel pensioen u nodig heeft is afhankelijk van uw maandelijkse bestedingen. U kunt een eerste indicatie hiervan krijgen door de Rabo Pensioenhulp in te vullen. Zo weet u nu al wat u na pensioen iedere maand te besteden heeft.