Wonen zoals u dat wilt
De energieprijzen zijn de afgelopen tijd gestegen. Dat maakt het duurder om elektrische apparaten te gebruiken. Maar hoeveel duurder? En wat betaalt u nu eigenlijk voor bijvoorbeeld het draaien van een was of het opwarmen van een magnetronmaaltijd? We zetten de kosten van enkele apparaten op een rij.
De stroomprijs was jarenlang ongeveer gelijk. Tegenwoordig is stroom veel duurder. Bovendien wordt het tarief twee keer per jaar aangepast. Ook de prijs van gas is sterk gestegen. In dit artikel gaan we uit van de prijs in de eerste helft van 2022. Meer informatie over de prijs van stroom en gas vindt u op de website van voorlichtingsorganisatie MilieuCentraal.
Veel mensen koken nog op gas, maar elektrisch koken wordt steeds normaler. Vooral een inductiekookplaat is populair. Tegenwoordig betaalt een gemiddeld huishouden ongeveer 100 euro per jaar voor het koken op gas. Koken op inductie kost ongeveer 105 euro per jaar en koken op een keramische kookplaat 135 euro.
Kijkt u veel tv? Veel mensen wel. Naar schatting zitten we gemiddeld ongeveer vier uur per dag voor de televisie. Het stroomverbruik van de tv is afhankelijk van het type en het formaat. Een groot plasmascherm kost bijna 300 euro per jaar. Een kleine led-televisie verbruikt tussen de 24 tot 132 euro. De energiekosten voor de decoder, zijn tussen de 17 en 66 euro per jaar en komen daar nog bij. Als uw televisie in de stand-by stand staat, kost dat maar heel weinig stroom, rond een paar euro per jaar. Maar dat kan oplopen tot enkele tientjes als u een televisie heeft met extra mogelijkheden, zoals een snelstartfunctie. In dat geval kunt u de televisie beter helemaal uitzetten of de extra functies uitschakelen.
Een wasmachine gebruikt de meeste energie voor het opwarmen van het water. Het eco-programma maakt het wassen goedkoper. Was die niet zo vuil is, kunt u ook op een lagere temperatuur wassen, bijvoorbeeld 30 graden of zelfs 15 graden. Dit bespaart meer dan wassen met het eco-programma. Het wasprogramma is ook eerder klaar. Controleer of uw wasmiddel geschikt is voor lagere temperaturen. MilieuCentraal heeft berekend wat bij verschillende temperaturen, de kosten per wasbeurt zijn. Het uitgangspunt hierbij is een stroomprijs van 22 cent per kWh. De besparingen zijn hoger bij een hogere stroomprijs.
Heeft u een wasdroger? Ook die verbruikt veel energie. Een gemiddeld huishouden gebruikt de wasdroger 2,5 keer per week. Een zuinige warmtepompdroger met energielabel A+++ kost ongeveer 60 euro per jaar en 46 cent per droogbeurt. Een droger met energielabel A+ kost 102 euro per jaar en 78 cent per droogbeurt. Heeft u nog een oude condensdroger met energielabel B, dan kost een gemiddeld aantal droogbeurten 192 euro per jaar en 1,47 euro per droogbeurt. De berekening gaat uit van een wasdroger waar 7 kilo wasgoed in kan, die niet helemaal vol zit.
Heeft u uw koelkast of koelvriescombinatie al lang? Oude koelvriescombinaties verbruiken veel meer stroom dan moderne. Een tien jaar oude koelvriescombinatie kost 200 euro per jaar en een twintig jaar oude zelfs 250 euro. Dit is veel meer dan de zuinigste koelvriescombinatie in de winkel. Het gebruik daarvan kost ongeveer 66 euro per jaar. Hetzelfde apparaat met energielabel B kost ongeveer 72 euro per jaar en label E kost 138 euro.
Heeft u uw gloeilampen in huis al vervangen door zuinige spaarlampen of nog zuinigere led-verlichting? Dan bespaart u veel stroom en dus ook geld. Een gloeilamp van 60 Watt, die gemiddeld vier uur per dag brandt, kost 52 euro aan stroom per jaar. Een gloeilamp van 100 Watt kost 146 euro per jaar, een gloeilamp van 40 Watt kost 58 euro aan stroom per jaar. Een spaarlamp is gemiddeld 80 procent zuiniger dan een gloeilamp, een led-lamp zelfs 90 procent.
Heeft u ook bij de buitendeur een lamp hangen? Een lamp zonder sensor met een gloeilamp van 25 Watt kost 55 euro per jaar als deze gemiddeld 10 uur per dag brandt. Met een bewegingssensor is dit veel minder, omdat de lamp dan alleen brandt als er iemand in de buurt is.
Een maaltijd opwarmen kost ongeveer 5 cent voor vijf minuten opwarmen op vol vermogen. Als u twee keer per week twee maaltijden opwarmt, kost dat ruim 10 euro per jaar.
Een vaste airco, die één kamer koelt en 200 uur per jaar aan staat, kost 90 euro aan stroom per jaar. Een ventilator die 200 uur aanstaat, kost 6 euro aan stroom.
Een kleine elektrische terrasverwarmer met een vermogen van 1500 Watt kost 90 cent per uur. Een grote terrasverwarmer met het dubbele vermogen kost 1,80 euro per uur. Zet u de verwarming gemiddeld een keer per week drie uur lang aan, dan betaalt u 140 tot 280 euro per jaar.
Een robotstofzuiger verbruikt niet alleen stroom om de vloer te zuigen, de lader heeft ook stroom nodig als hij op stand-by staat. Dat sluipverbruik kan hoog zijn. Het energieverbruik van de drie robotstofzuigers die in een test van de Consumentenbond het best presteren kosten tussen de 10 en 18 euro per jaar. Deze berekening gaat uit van 4 keer per week een vloer van 40 vierkante meter zuigen en permanent stand-by staan.
De voorbeelden gaan uit van een gemiddeld verbruik. Dat hoeft niet hetzelfde te zijn als de hoeveelheid energie die u verbruikt. Wilt u weten hoeveel stroom de koelkast, televisie of ander apparaat in uw huis verbruikt? Dat kunt u zelf meten met een energiemeter. De energiemeter gaat in het stopcontact, de stekker van het apparaat gaat in de energiemeter. Die laat op een schermpje zien hoeveel stroom het apparaat verbruikt. U kunt een energiemeter kopen voor een paar tientjes bij een bouwmarkt of elektronicawinkel.