Ik wil mijn lijfrente uitstellen

Veel mensen hebben in het verleden een lijfrente afgesloten. De premie (of koopsom) hiervoor is in veel gevallen aftrekbaar voor de belasting.

Het tegoed vormt een extra inkomen voor later. In de overeenkomst staat wanneer de lijfrente tot uitkering komt. Bereikt uw lijfrente de afgesproken einddatum, maar heeft u het geld nog niet nodig? Bijvoorbeeld omdat u nog werkt? Dan kunt u het misschien ook nog even laten staan. U mag de lijfrente-uitkeringen tot maximaal vijf jaar na de AOW-datum uitstellen. Voor een lijfrente die is afgesloten vóór 1 januari 1992 geldt geen uiterste datum.

U kunt uw lijfrente verlengen bij uw huidige uitvoerder, maar u kunt ook kijken naar een andere aanbieder. U heeft dan de kans dat het geld extra rendement oplevert. Bij een lage rentestand zal dat misschien niet veel zijn. Ook vragen banken en verzekeraars soms een vergoeding bij verlenging. Vraag dit na bij uw bank of verzekeraar. Heeft u verschillende lijfrenten, dan kunt u deze meestal samenvoegen. Of dit aantrekkelijk is, hangt af van uw financiële positie en wensen.

Beslis op tijd!

Schuif uw beslissing niet te lang voor u uit. U kunt tot en met 31 december van het kalenderjaar volgend op het jaar waarin de lijfrente de einddatum bereikt, kiezen wat u met het gespaarde tegoed wilt doen. De lijfrente wordt niet automatisch verlengd. Als u niet op tijd beslist, ziet de Belastingdienst dit als afkoop. U betaalt dan inkomstenbelasting (maximaal 52%) en soms een boete (maximaal 20%) over het kapitaal, tenzij u van hen toestemming krijgt om alsnog een keuze te maken.

Bij de Rabobank kunt u voor uw bestaande lijfrente online zien welke mogelijkheden u heeft.