In 4 stappen naar een nieuwe zorgverzekering

Ook dit jaar kunt u vanaf midden november overstappen naar een andere zorgverzekering. Er kunnen verschillende redenen zijn om dit te doen. Misschien zijn uw zorgwensen veranderd en past uw huidige verzekering niet goed meer bij u. Of misschien wilt u zich aanvullend verzekeren, of juist een aanvullende verzekering stopzetten. Weet u welke verzekering het beste bij u past ?

Stap 1

Zet op een rijtje welke zorg u al gebruikt (of die u ­volgend jaar verwacht). Denk bijvoorbeeld aan fysiotherapie, een gehoortoestel, maar ook aan bepaalde medicijnen die u misschien gebruikt. Doe dit zo precies mogelijk, dus niet alleen het soort medicijn, maar ook het merk en misschien heeft u ook een duidelijke voorkeur voor sommige zorgverleners. Dat lijstje kan goed van pas komen bij de uiteindelijke keuze. Interpolis bijvoorbeeld biedt de volgende zorgverzekeringen aan. 

Stap 2

Vergelijk de premies en kies dus niet direct de goedkoopste verzekeraar! Controleer de voor u belangrijkste vergoedingen én de polisvoorwaarden. Dit kunt u bijvoorbeeld doen op de website van de verzekeraar, want een volledige vergoeding van de kosten geldt niet voor alle behandelingen of medicijnen. Soms geldt een maximumbedrag. Soms krijgt u alleen een vergoeding als u al een langere tijd verzekerd bent. Dat kan een verzekering die per maand een tientje goedkoper is, uiteindelijk veel duurder maken.

Wilt u een naturapolis, waarbij de zorgverzekeraar direct vergoedt aan de zorgverlener? Controleer dan of de zorgverleners van wie u gebruikmaakt (of verwacht te gaan maken), contracten hebben met deze  verzekeraar. Anders krijgt u een lagere of helemaal geen vergoeding.

Inmiddels hebben veel zorgverleners ook goede informatie over de vergoedingen bij verschillende zorgverzekeraars. Maakt u al gebruik van zorg? Informeer dan ook eens bij hen naar de vergoedingen door de verzekeraar die u op het oog heeft. Gebruikt u medicijnen? Apothekers zijn vaak goed op de hoogte van de verschillende vergoedingen.

Stap 3

Zeg uw oude verzekering niet op voordat uw nieuwe verzekeraar u accepteert! Voor het basispakket móet een verzekeraar u accep­teren, maar voor een aanvullende polis geldt deze plicht niet! Geen overstapservice? Zeg dan zelf uw oude verzekering voor het einde van het jaar, dus uiterlijk op vóór 1 januari 2023 op. 

Stap 4

Zorg dat u uiterlijk 31 januari 2023 de nieuwe verzekering afsluit, anders kunt u een boete krijgen.