Stap 1
Zet op een rijtje welke zorg u al gebruikt (of die u volgend jaar verwacht). Denk bijvoorbeeld aan fysiotherapie, een gehoortoestel, maar ook aan bepaalde medicijnen die u misschien gebruikt. Doe dit zo precies mogelijk, dus niet alleen het soort medicijn, maar ook het merk en misschien heeft u ook een duidelijke voorkeur voor sommige zorgverleners. Dat lijstje kan goed van pas komen bij de uiteindelijke keuze. Interpolis bijvoorbeeld biedt de volgende zorgverzekeringen aan.
Stap 2
Vergelijk de premies en kies dus niet direct de goedkoopste verzekeraar! Controleer de voor u belangrijkste vergoedingen én de polisvoorwaarden. Dit kunt u bijvoorbeeld doen op de website van de verzekeraar, want een volledige vergoeding van de kosten geldt niet voor alle behandelingen of medicijnen. Soms geldt een maximumbedrag. Soms krijgt u alleen een vergoeding als u al een langere tijd verzekerd bent. Dat kan een verzekering die per maand een tientje goedkoper is, uiteindelijk veel duurder maken.
Wilt u een naturapolis, waarbij de zorgverzekeraar direct vergoedt aan de zorgverlener? Controleer dan of de zorgverleners van wie u gebruikmaakt (of verwacht te gaan maken), contracten hebben met deze verzekeraar. Anders krijgt u een lagere of helemaal geen vergoeding.
Inmiddels hebben veel zorgverleners ook goede informatie over de vergoedingen bij verschillende zorgverzekeraars. Maakt u al gebruik van zorg? Informeer dan ook eens bij hen naar de vergoedingen door de verzekeraar die u op het oog heeft. Gebruikt u medicijnen? Apothekers zijn vaak goed op de hoogte van de verschillende vergoedingen.
Stap 3
Zeg uw oude verzekering niet op voordat uw nieuwe verzekeraar u accepteert! Voor het basispakket móet een verzekeraar u accepteren, maar voor een aanvullende polis geldt deze plicht niet! Geen overstapservice? Zeg dan zelf uw oude verzekering voor het einde van het jaar, dus uiterlijk op vóór 1 januari 2023 op.
Stap 4
Zorg dat u uiterlijk 31 januari 2023 de nieuwe verzekering afsluit, anders kunt u een boete krijgen.