Inboedelverzekering dekt meer dan u denkt

Bijna iedereen heeft een inboedelverzekering, maar lang niet iedereen weet welke schade de verzekering precies vergoedt.

De inboedelverzekering, die schade aan spullen in huis vergoedt, is geen dure verzekering: volgens het Verbond van Verzekeraars betalen we gemiddeld een tientje premie per maand. Van de verzekerden dient jaarlijks 8 procent een claim in. Meestal gaat het dan om een schadebedrag van rond de €1000.

Een inboedelverzekering dekt schade aan spullen in huis die niet aard- en nagelvast zitten. Maar hoe zit het dan met bijvoorbeeld een zwevende vloer? Die ligt eigen­lijk los en valt daarom wél onder de inboedelverzekering. Een gespijkerde parketvloer niet. Die valt onder de opstalverzekering. Een opstalverzekering vergoedt schade aan het huis. Volgens de Consumentenbond is het daarom verstandig de inboedel- en opstalverzekering bij één verzekeraar onder te brengen. Dat voorkomt discussie en gedoe: één expert handelt de schade af.

Appartement

Woont u in een appartement? Dan heeft de Vereniging van Eigenaren soms al een opstalverzekering voor het hele pand afgesloten. Controleer dan wel de dekking van de opstalverzekering. Soms keert deze niet meer uit dan €5000 voor een badkamer. Dat is vaak onvoldoende. Je kunt dit soort zaken op een inboedelverzekering meeverzekeren als ‘eigenaren­belang’. Huurders kunnen met een ‘huurdersbelang’ eventuele verbeteringen die ze zelf hebben aangebracht, verzekeren.

Allrisk

Wat er precies ­vergoed wordt, staat  in de ­voorwaarden. Die kunnen per verzekeraar verschillen. De allrisk-inboedelverzekering vergoedt alle schade in huis, behalve de opgesomde uitzonderingen. In principe wordt de nieuwwaarde uitgekeerd. Maar als uw spullen minder waard zijn dan 40% van de nieuwwaarde, dan krijgt u de dagwaarde. Ook dit verschilt per verzekeraar.

Uitzonderingen

Een inboedelverzekering dekt veel schade, maar er zijn ook een aantal uitzonderingen. Zoals schade door opzet, overstromin­gen en achterstallig onderhoud. Voor sieraden, kunst en audiovisuele apparatuur geldt vaak een maximumvergoeding. Ook voor mobieltjes en tablets gelden vaak speciale regels. Glasschade  valt niet binnen de inboedelverzekering. Hiervoor sluit u een aparte polis af.

Kosten

De kosten van een inboedelverzekering hangen af van uw persoonlijke situatie, zoals gezinssamenstelling, type woning en postcode. Een allriskverzekering is vaak ­enkele euro’s per maand duurder. Daarnaast bieden steeds meer maatschappijen een buiten de deur verzekering aan. Hiermee verzekert u verlies of beschadiging van waardevolle spullen die u meeneemt. Of als uw spullen buitenshuis worden gestolen.

Meer informatie? Kijk op rabobank.nl/inboedelverzekering