Is contactloos betalen veilig?

Inmiddels is contactloos betalen bijna net zo normaal als pinnen. Toch vragen veel mensen zich nog af of het veilig is.

Hoe werkt het?

Contactloos betalen
Nederland telt al meer dan negentien miljoen betaalpassen en met veel mobiele telefoons kunt u contactloos afrekenen. De pasjes waarmee dat kan zijn te herkennen aan het contactloos betalen logo. Contactloos betalen kan met een bankpas, maar ook met bepaalde typen mobiele telefoons. Hou de pas of mobiele telefoon tegen het betaalapparaat en u betaalt. Voor contactloos betalen zonder pincode geldt een maximum van 25 euro voor een enkele betaling. Betalen zonder pincode maakt betalen makkelijker en sneller. Het is ook veilig: als u de pincode niet hoeft in te voeren, loopt u minder risico dat er iemand over uw schouder meekijkt om uw pincode af te kijken en vervolgens uw bankpas te stelen. Doet u meerdere contactloze betalingen achter elkaar? Dat kan tot het totale bedrag van 50 euro. Zit u aan deze limiet dan krijgt u de vraag de pincode in te voeren.

Pas niet geschikt?

Heeft u een pas die nog niet geschikt is voor contactloos betalen en wilt u graag contactloos kunnen afrekenen, neem dan contact op met uw bank. Heeft u een pas die wel geschikt is, maar wilt u geen gebruik maken van contactloos betalen, dan kunt u die mogelijkheid ook uit laten zetten.

Veilig?

 Het systeem van contactloos betalen is veilig. Fraude door bijvoorbeeld “uw pas af te luisteren” zou technisch misschien kunnen, maar is te ingewikkeld om succesvol door criminelen te worden ingezet. Er is nog geen fraude gepleegd met contactloos betalen. Niet in Nederland, niet in het buitenland. Er worden veel hoesjes te koop aangeboden die uw pas zouden beschermen tegen uitlezen. Een hoesje kan handig zijn om pasjes bij elkaar te bewaren en te beschermen tegen beschadiging of breuk, maar is niet nodig als bescherming tegen uitlezen. Uitlezen van een pas kan alleen als een betaalautomaat heel dicht bij de pas komt. Met een pas goed opgeborgen in een portemonnee of tas is dat al niet mogelijk.