Is het erg als ik mijn hypotheek niet helemaal aflos?

Heeft u uw hypotheek niet (volledig) afgelost aan het einde van de looptijd? Dat hoeft geen probleem te zijn. Maar het is verstandig om nu alvast te bekijken wat dat betekent. Kunt u uw woonlasten straks nog betalen? Ziet uw financiële toekomst er goed uit?

Misschien heeft u, net als veel andere 50-plussers, een hypotheek die volledig of gedeeltelijk aflossingsvrij is. In de jaren 90 was de aflossingsvrije hypotheek heel populair. De komende jaren lopen veel van deze hypotheken af. Als u ook zo’n hypotheek heeft, is dat iets om rekening mee te houden.

Aflossingsvrije hypotheek

Stel dat u uw hypotheek aan het einde van de looptijd niet (volledig) heeft afgelost en u wilt in uw woning blijven wonen. Wat er dan gebeurt, hangt af van de bank. Bij de Rabobank loopt uw aflossingsvrije hypotheek gewoon door. U lost uw hypotheek pas af bij de verkoop van uw huis. Bij andere banken heeft u te maken met een einddatum. Als u uw hypotheek op dat moment niet kunt aflossen, kunt u vragen om verlenging van de hypotheek. Of dit mogelijk is, hangt af van de waarde van uw huis, uw hypotheekschuld en uw toekomstige (pensioen)inkomen.

Hypotheekrenteaftrek

Ook de hypotheekrenteaftrek is iets waarmee u rekening moet houden. Sinds 2001 heeft u maximaal 30 jaar recht op hypotheekrenteaftrek. De jaren daarvóór tellen niet mee. Dus als u vanaf 2001 uw hypotheekrente heeft afgetrokken van de belasting, kunt u dit in 2030 voor het laatst doen. Dit betekent dat daarna uw netto woonlasten omhoog gaan. Uw woonlasten kunnen ook stijgen als uw rentevaste periode afloopt en de rente stijgt. Of als u een variabele rente heeft en de rente stijgt. Bovendien is de hypotheekrenteaftrek voor de hoogste inkomens de afgelopen jaren omlaaggegaan. In 2023 is de hypotheekrenteaftrek voor alle inkomens 37,05 procent. Als u een inkomen heeft boven 73.031 euro per jaar kunnen hierdoor uw netto woonlasten zijn gestegen. Zie voor meer informatie de website van de Rijksoverheid.

Lager pensioeninkomen

Als u met pensioen gaat, gaat uw inkomen meestal omlaag. Is uw pensioen straks voldoende om uw woonlasten te kunnen betalen? Ook als de woonlasten stijgen? Als dat lastig wordt, is het fijn om dit zo vroeg mogelijk te weten. Dan kunt u rustig nadenken over de beste oplossing.

Doe de check

Kunt u uw hypotheek straks nog betalen? Met de Toekomstcheck Aflossingsvrij ziet u dit snel. Dan weet u of het nodig is om iets te ondernemen, bijvoorbeeld (extra) aflossen. Als u twijfelt is het verstandig om een afspraak te maken met een financieel adviseur. Die kan uw (toekomstige) financiële situatie in kaart brengen. Bij de Rabobank zijn gesprekken over een bestaande hypotheek altijd gratis. Bij een nieuwe hypotheek is het eerste gesprek gratis.