Is uw trein vertraagd? Zo krijgt u geld terug

Treinvertraging kan erg vervelend zijn. Een paar minuten later aankomen op uw bestemming is meestal niet zo erg, maar soms loopt een vertraging op tot een halfuur of meer. In dat geval kunt u gebruik maken van geld-terug-bij-vertraging. U krijgt dan een deel van de kosten van uw treinkaartje terug. Dit is wat u moet doen.

Staat u al langer dan 30 minuten op het perron te wachten op uw trein? Of komt u door een storing meer dan 30 minuten te laat aan op uw bestemming? Dan heeft u recht op teruggave van de helft van uw geld. Duurt de vertraging langer dan een uur, dan heeft u recht op vergoeding van de volledige kosten van de reis. Als de vertraging minstens 24 uur van tevoren aangekondigd is, krijgt u geen vergoeding. Een bedrag lager dan 2,30 euro krijgt u niet terug.

Deze regels gelden voor vertraging bij NS en de meeste andere vervoerders in Nederland. Maar sommige vervoerders hebben andere regels. Zo kunt u bij Arriva in Limburg al na 15 minuten vertraging een vergoeding krijgen. Internationale vervoerders geven vaak pas een vergoeding als de trein minimaal een uur te laat is aangekomen en meestal krijgt u pas geld terug als het meer is dan 4 euro.

Hoelang duurt uw vertraging?

Als u geld terug wilt vragen, moet u goed bijhouden hoelang uw vertraging duurt. U moet weten op welk tijdstip de trein had moeten aankomen volgens de dienstregeling en op welk moment u in werkelijkheid bent aangekomen. Let daar dus op als u tijdens uw reis vertraging oploopt. Schrijf uw aankomsttijd op, maak een foto van de stationsklok en het informatiescherm op het perron of maak een schermafdruk van de reisapp op uw telefoon bijvoorbeeld.

Vergoeding aanvragen

Een vergoeding voor geld-terug-bij-vertraging moet u op tijd aanvragen. Bij NS bijvoorbeeld moet dit binnen drie maanden na uw reis. Als u met een trein van NS heeft gereisd met een OV-chipkaart, kunt u de vergoeding online aanvragen via Mijn NS. Heeft u met een treinkaartje gereisd? Dan kunt u een online contactformulier op de website invullen.

Heeft u vertraging opgelopen bij een andere vervoerder? Dan kunt u op de website van uw vervoerder een online contactformulier invullen. Meestal heeft u hiervoor drie maanden de tijd, soms maar twee weken, zoals bij Arriva in Limburg. Ook Breng, Keolis Blauwnet en

Connexxion (Valleilijn) hebben een formulier op de website staan. Voor geld terugvragen voor vertraging met internationale treinen kunt u terecht bij NS International.

Soms is het lastig om de vertraging aan te tonen. Misschien heeft u voor een andere route of een andere vervoerder gekozen omdat u problemen tegenkwam onderweg. Als die reis wel goed is verlopen, kan de vervoerder aan de gegevens op uw OV-chipkaart niet zien dat u last heeft gehad van een vertraagde trein. In dat geval kunt u een klacht indienen bij de klantenservice van uw vervoerder. Leg uit hoe u bent gereisd en waarom.

Vertraging bij twee of meer vervoerders

Heeft u meer dan een halfuur vertraging, maar heeft u gereisd met verschillende vervoerders? Dan heeft u meestal geen recht op vergoeding. De voorwaarden voor geld-terug-bij-vertraging gelden per vervoerder. Heeft u door een vertraging van minder dan een halfuur bij NS uw aansluiting bij een andere vervoerder gemist? En komt de volgende trein ook weer minder dan een halfuur te laat? Dan voldoet u bij beide vervoerders niet aan de voorwaarden.

Vergoeding van kosten die door de vertraging zijn ontstaan

NS is niet verantwoordelijk voor kosten die na vertraging ontstaan. Mist u een voorstelling of een vliegtuig omdat uw trein vertraagd was? Dan kunt u de kosten hiervan niet terugvragen. Misschien kunt u met een taxi toch nog op tijd op uw bestemming komen, maar ook deze taxikosten kunt u niet terugvragen. In bepaalde gevallen vergoedt een vervoerder deze kosten wel, bijvoorbeeld als het al laat is en er geen andere manier is om nog thuis te komen. Komt u in zo’n situatie terecht, vraag dan altijd eerst advies aan een medewerker van de vervoerder. Soms kunt u dan in overleg toch zonder extra kosten een taxi nemen.

Vertraging met bus of tram

Voor vervoer met de bus of de tram bestaan ook regels voor geld-terug-bij-vertraging. De regels hiervoor verschillen per regionale vervoerder. Sommige vervoerders geven alleen een vergoeding voor vertraging met de tram en niet voor de bus. Als een vergoeding mogelijk is, kunt u een deel van de ritprijs terugkrijgen of een vast bedrag. Sommige vervoerders geven een nieuw kaartje of een dagkaart als vergoeding.