Kan ik in mijn huis blijven wonen?

Volgens De Nederlandsche Bank raken de komende jaren honderdduizenden woningbezitters in de problemen door een aflossingsvrije hypotheek. Vanaf 2025 zou dat gaan om zo’n 200.000 ouderen, vanaf 2035 om 700.000 woningbezitters.

Dat meldt het TV-programma Eenvandaag. De aflossingsvrije hypotheek was tot voor kort een populaire hypotheekvorm. Daarbij betaalt u alleen rente over het geleende bedrag en lost u de schuld niet af. Dat heeft een groot voordeel: lage maandlasten. Maar het nadeel is dat de aflossing pas plaatsvindt na afloop van de hypotheek, meestal 30 jaar later. Wie een aflossingsvrije hypotheek heeft afgesloten, moet dus zelf sparen om de schuld later af te lossen. Of na 30 jaar het huis verkopen. En dat terwijl veel mensen op dat moment juist helemaal niet willen verhuizen en zelfs een flinke overwaarde op het huis hebben.
De Nederlandsche Bank waarschuwde al eerder en nu blijkt uit onderzoek van de ouderenbond Anbo en EenVandaag dat ouderen met een aflossingsvrije hypotheek slecht op de hoogte zijn van deze gevolgen en zich nauwelijks voorbereiden. Ruim 40% van de ouderen met een aflossingsvrije hypotheek heeft niet nagedacht over hoe ze hun woningschuld na 30 jaar kunnen aflossen.  Hierdoor kunnen ze onvoorbereid voor torenhoge kosten komen te staan. Ruim 90% van de deelnemers aan de enquete maakt zich ook geen zorgen over het aflopen van de looptijd van hun hypotheek. Sommige banken beginnen daarom oudere klanten actief te informeren. Een nieuwe hypotheek afsluiten lijkt een logisch oplossing voor dit probleem. Maar door bijvoorbeeld door strengere hypotheekregels is dat voor ouderen met een pensioen nu een stuk lastiger en vaak zelfs onmogelijk. Behalve bij de Rabobank. Daar lossen klanten pas af bij verhuizen of overlijden. Dat is anders dan bij andere banken.  Deze extra mogelijkheid is echter geen reden om uw aflossingsvrije lening te negeren. De meeste mensen gaan namelijk minder verdienen als ze met pensioen gaan. Daarom is het belangrijk op tijd te kijken of u uw hypotheeklasten in die situaties nog kunt betalen. Hoe eerder u hier aandacht aan besteedt, hoe meer tijd u heeft om u financieel goed voor te bereiden op de toekomst. Bijvoorbeeld door tussendoor extra af te lossen of geld opzij te zetten. Of door uw aflossingsvrije lening helemaal of voor een deel om te zetten naar een annuïtaire of lineaire lening. Mogelijk kunt u ook uw hypotheekrente verlagen. U kunt online een idee krijgen van hoe u er nu voorstaat. En u kunt natuurlijk ook een afspraak maken met een adviseur.