1. Kan ik met de overwaarde op mijn huis een nieuwe hypotheek krijgen?
In veel gevallen kan dat inderdaad. Als u overwaarde heeft kunt u de overwaarde gebruiken om uw huis te verbouwen, voor het aanvullen van uw inkomen of het inkopen van zorg. Praat met uw bank over de mogelijkheden.
2. Kan ik mijn aflossingsvrije hypotheek omzetten naar een andere hypotheekvorm?
Dat kan, maar het hoeft niet. Een aflossingsvrije hypotheek mag ook gewoon doorlopen. Heeft u een aflossingsvrije hypotheek van voor 2013, dan heeft u ook nog recht op hypotheekrenteaftrek. Vindt u het een nadeel dat u aan het einde van de looptijd met een schuld blijft zitten? Dan kunt u de aflossingsvrije hypotheek oversluiten naar een hypotheekvorm met maandelijkse aflossing. Hierdoor gaat u meer betalen. Door de aflossing gaat u minder rente betalen, maar daalt ook uw hypotheekrenteaftrek.
Er zijn ook andere manieren om een schuld aan het einde van de looptijd te voorkomen. U kunt bijvoorbeeld zelf geld opzijzetten voor de aflossing. Of extra aflossen met uw spaargeld. Informeer bij uw bank naar de voorwaarden en mogelijkheden.
3. Kan ik mijn woonlasten verlagen door over te stappen naar een lagere rente?
Misschien wel. Het hangt er vanaf welke rente u nu betaalt, hoe lang uw rentevaste periode nog duurt en welke hypotheekvorm u heeft. De bank kan u een boete in rekening brengen als u de hypotheek wilt veranderen. Hoe hoger de boete, hoe minder voordeel u heeft van een lagere rente. Vraag om te beginnen uw eigen bank om een aanbod van een lagere rente. Duurt de rentevaste periode nog lang en heeft u nog een behoorlijke hypotheekschuld, bijvoorbeeld een ton? Dan kan het ook voordelen hebben om over te stappen naar een andere bank, als de hypotheekrente daar lager is dan het voorstel van uw eigen bank.
Houd er wel rekening mee dat u in beide gevallen kosten moet maken voor het oversluiten van uw hypotheek, bijvoorbeeld voor een nieuwe hypotheekakte, een verplichte taxatie en advies- en afsluitkosten. Een adviseur kan u voorrekenen of het voordeel hoog genoeg is ten opzichte van de kosten.
Houd er wel rekening mee dat u in beide gevallen kosten moet maken voor het oversluiten van uw hypotheek, bijvoorbeeld voor een nieuwe hypotheekakte, een verplichte taxatie en advies- en afsluitkosten. Een adviseur kan u voorrekenen of het voordeel hoog genoeg is ten opzichte van de kosten.
4. Ik kan mijn aflossingsvrije hypotheek waarschijnlijk niet betalen met mijn toekomstige pensioeninkomen. Ik kan ook mijn inkomen niet verhogen. Is er toch iets wat ik kan doen?
Misschien kunt u op een andere uitgave bezuinigen om zo toch iedere maand iets te kunnen aflossen. Hiervoor is het noodzakelijk dat u een goed inzicht heeft in uw inkomsten en uitgaven. Het kost wat tijd om maandelijks bij te houden hoeveel geld er op uw rekening binnenkomt, hoeveel u uitgeeft en waaraan. Maar het is een goede manier om te ontdekken waar u geld kunt vrij maken voor uw hypotheek. Heeft u een partner? Dan is het belangrijk om dit samen te doen.
Als u niet weet waar u moet beginnen, kunt u daar ook hulp bij zoeken. Geldfit.nl bijvoorbeeld helpt u om uw geldzaken op orde te krijgen. Na een korte test op de website ziet u hoe u er op dit moment voor staat. Ook krijgt u direct een paar tips. U kunt ook persoonlijke ondersteuning krijgen. Als u uw postcode ingeeft op de website, ziet u waar u hiervoor bij u in de buurt terecht kunt.
Het Nibud heeft een 4-stappenplan, dat begint met de administratie op orde brengen. Zo werkt u toe naar uw uiteindelijke doel, keuzes maken voor de toekomst.
Maakt u zich zorgen? Wacht dan niet te lang en neem contact op met uw bank.
5. Mijn hypotheek loopt binnenkort af, maar ik heb nog niet alles afgelost. Kan ik vragen om verlenging?
Dat ligt aan de bank en vaak ook aan de waarde van uw huis, uw hypotheekschuld en uw inkomen nu en in de toekomst. Een aflossingsvrije hypotheek bij de Rabobank loopt gewoon door, zonder dat u hoeft te vragen om verlenging. Loopt uw hypotheek bij een andere bank, dan is het verstandig om ruim voor de einddatum te vragen naar de mogelijkheden. Als de waarde van uw huis veel groter is dan de hypotheekschuld, kunt u veel gevallen de hypotheek verlengen. Het is wel belangrijk dat u de hypotheeklasten kunt blijven betalen, ook als uw inkomen in de toekomst zou dalen. Het is verstandig om daar op tijd een berekening van te maken.
6. Ik wil mijn woning verduurzamen. Is dat gunstig voor mijn aflossingsvrije hypotheek?
Ja. Verduurzamen begint met investeren. Zonnepanelen en isolatiemaatregelen kosten vaak veel geld. Maar op de lange termijn gaat u eraan verdienen, doordat u ermee bespaart op energiekosten. Deze besparingen kunt u gebruiken om aflossingen te doen. Nog een voordeel is dat een energiezuinige woning meer waard is. Ontdek hier de mogelijkheden.
7. Is het verstandig om nu al iets te doen om straks zorgeloos te kunnen wonen?
Veel mensen wachten te lang met nadenken over hun toekomstige woonwensen. Als u op tijd begint, is er meer mogelijk en dan kunt eerder van aanpassingen genieten. De 50Plus Woontest van Rabobank en Interpolis geeft u snel inzicht in uw woon- en leefsituatie. Zo weet u of uw huis ook in de toekomst geschikt is om in te blijven wonen of dat verhuizen of verbouwen verstandig is.