Als u een hypotheek afsluit, betaalt u rente. Dat heet de basisrente. Maar vaak komt er bovenop die rente nog extra rente. Dat heet ‘renteopslag’. Een andere naam is ‘risico-opslag’. Het woord ‘risico’ geeft aan waar de opslag voor bedoeld is. Banken brengen deze rente in rekening als ze extra risico lopen met een hypotheek. Dat geldt bijvoorbeeld voor een hypotheek die hoog is in vergelijking met de waarde van het huis. De kans bestaat dan dat het huis bij verkoop te weinig opbrengt en dat de bank het geleende geld niet volledig terugkrijgt.
Geen renteopslag bij Nationale Hypotheek Garantie
U kunt bij de bank waar u uw hypotheek heeft afgesloten, navragen of u een renteopslag betaalt. Bij de Rabobank kunt u het zelf nakijken in uw online dossier onder ‘Mijn Wonen’. Als u een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) heeft, betaalt u bij de Rabobank en bij veel andere banken geen renteopslag. Bij het afsluiten van een hypotheek kunt u kiezen voor NHG.
Hoe hoog is de opslag?
Hoeveel renteopslag u betaalt, hangt af van de hoogte van uw hypotheek. Als u de volledige aankoopwaarde leent, is de renteopslag het hoogst. Hoe meer eigen geld u inbrengt, hoe lager de renteopslag. Bepalend is de hoogte van de hypotheek ten opzichte van de waarde van de woning. Leent u minder dan de helft van de waarde van de woning, dan betaalt u bijna nooit een renteopslag. Leent u meer dan 70 procent, heeft u meestal wel een opslag. Bij de Rabobank betaalt u een opslag als u meer dan 67,5 procent leent.
De renteopslag is ook afhankelijk van het moment waarop u de hypotheek heeft afgesloten. Banken stellen de percentages regelmatig bij. Gedurende de looptijd van de hypotheek blijven de percentages van de afsluitdatum gelden.
Wat als er iets verandert?
Heeft u al een groot deel van de hypotheek afgelost? Of is uw huis de laatste jaren veel meer waard geworden? De kans is groot dat u daardoor in een lagere risicoklasse valt en dat de huidige renteopslag niet meer klopt. Aan het einde van de rentevaste periode wordt de renteopslag in veel gevallen automatisch aangepast, maar u kunt ook tussentijds zelf verzoeken om een verlaging van de renteopslag.